Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Centre Village

Centre Village

Architect
5468796 Architecture

Cohlmeyer Architecture Ltd.
Location
Winnipeg, Canada | View Map
Project Year
2009
Category
Housing

Centre Village

5468796 Architecture as Architects

Centre Village is a 25-unit housing co-op located on a small infill lot in Winnipeg’s Central Park neighbourhood. The project strives to create a true community – a housing village – within modest means and extensive external factors. Factors such as the compressed lot size, low budget, major vehicular adjacency, nearby derelict housing, as well as a developing community spirit, and a strong pedestrian culture.


The design is based on simple, 8’ x 12’ modules organized on a central spine or “bar”. The sizes of all rooms are based on European standards, compressing the North American norm while still producing livable space and ultimately allowing the site density required by the business plan. Occasionally, the base module is replaced by a larger 14’ x 12’ unit that cantilevers off the main spine to necessarily expand the master bedroom and living room. All upper units have their own rooftop patio, and any second-storey units are accessed by exterior staircases. While the housing units are small, the 8’ band allowed each unit to have views in multiple orientations, as well as cross-ventilation. A vibrant orange colour, used to define the ceiling plane in the space and reflect light, is projected out of the living spaces through the window cowlings, which punch the interior space out of the building, capturing views and extending the perceived living spaces outdoors. A typical unit has eight or more windows, liberally scattered throughout to help mediate the smaller internal space, and broaden the sense of space and reflected light.  The mixture of standardized modules creates richness and variability on the site, generating a seemingly unorganized, yet carefully considered composition of small one, two and three and even four bedroom homes. These bars of housing are arranged around two shared inner collective spaces - a landscaped courtyard and an internal streetscape. Every unit has a private entrance from one of these two shared spaces provided to foster individuality as well as connectivity to the larger community of occupants.


The common spaces are then connected to the broader neighborhood plugging into the existing pedestrian culture, and encouraging interaction and dialogue. While inviting the general public into the development, the window and suite orientations have been organized to put eyes on the common spaces to providing safety and security. It is not uncommon to be cheerfully greeted in the courtyard by an occupant, or to have a friendly wave from a second storey window. 

Share or Add Centre Village to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Block722 Studio
next project

Block722 Studio

Offices
Athens, Greece - Build completed in 2020
View Project