The site is a long shape facing the 4-lane highway on the north side and 4 meters wide on the south side, giving void to the townscape along these roads. The plan described here is building a dental clinic specializing in aesthetic dentistry and pediatric dentistry here.

 

Considering the empiric position of the patient, we feel that a dental clinic should be abele to contain various parts according to the different activities. For example, reception → waiting → tooth brushing corner → treatment room → X-ray → treatment room → waiting → payment. In order to translate the act of movement into the structure of architecture itself, we considered each rooms of the clinic as the destinations and transposed "→" into an aisle connecting them together. Specifically, in order to conform to the directionality of the site, a long aisle is set at the center of the building, and necessary rooms that become destinations are arranged on both sides of the building. In the aisle, processing was done on the ceiling surface by whitening the surface deceives the human perception of the real size of the room and ends as a door that allows us to feel the extensibility of the space. As a result, the whole planned as a sensory outside space where the state of light changes throughout the day. The sensory outside which changes according to the natural light installed in the center of the building has connection with each room, thereby preventing excessive consideration on privacy from which leads to a sense of limitation.

 

The volume and setting of each room changes according to their destination. For both patients and staff, between rooms involve a change in perception as plants, intensity of light and architecture vary from room to room, and it waits. As buildings and external environments change, users will accumulate several different spatial experiences.

 

We designed an arch shaped "boundary" between the aisle and the rooms. This shape, which is not symmetrical in the vertically direction, makes those who are in the aisle aware of the openings and accessibility of the rooms. Furthermore, the repeated arched shape homogeneity encourages the passage to be organized in the Gestalt principle. A metal coating covers the surface of the arch as a foreign object whose expression changes radically with the light. The passage of this “boundary” releases us from the aisle and reaches to the destination.

 

From the outside, the part of the passage protrudes not only vertically but also horizontally, and guarantees the directional understanding of the site in relation to the city. The neighborhood does not fell any pressure or protrusion of the aisle thanks to the rooms that are attached to it. By positioning windows and plants differently between the inside and the outside, a feeling of privacy is guaranteed, while always giving a sense of openness of the outside.

 

Aisai Aichi, Japan
Dental clinic
Construction area:192.37㎡
Floor area:227.13㎡
Structural Design : Tatsumi Terado  Structural  Studio

Contractor : MARUCHO HOME Co., Ltd.

Landscape : ENZO. co.,ltd.

Read story in Português and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
A first look at the multi-functional CO'Met in Orléans, France
9 Feb 2023 News
A first look at the multi-functional CO'Met in Orléans, France

Realized by Populus in collaboration with Ferrier Marchetti Studio, as well as Cahix & Morel Arc... More

AT Design stacks  striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China
8 Feb 2023 News
AT Design stacks striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China

Set atop a mountain in Suichang County in Lishui City, China, the Miwo Hotel, designed by AT Design,... More

10 Residential Kitchen Countertops
8 Feb 2023 Specification
10 Residential Kitchen Countertops

Countertops are durable work surfaces that work in tandem with cabinetry and appliances to complete... More

Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil
8 Feb 2023 News
Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil

Nestled in the rural area of Serra da Moeda, a natural heritage of Minas Gerais, Marinho de Serra (M... More

Auditorium–Theatre in old Illueca clad with a beautiful red clinker facade
8 Feb 2023 News
Auditorium–Theatre in old Illueca features an unobtrusive form clad with a beautiful red clinker facade

In the northern Spanish town of Illueca, this new cultural building replaces an aging cinema on the... More

Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards
7 Feb 2023 News
Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards

Tokyo and Milan-based design firm, Nendo unveils the new office for Creatures Inc, one of the three... More

Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children
7 Feb 2023 News
Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children

On the outskirts of Madrid in Encinar de los Reyes, Reggio School by the Office of Political Innovat... More

10 carpets featured in commercial projects
7 Feb 2023 Specification
10 carpets featured in commercial projects

Carpets for offices are always a smart choice for commercial flooring because of their enticing desi... More