Colegio Los Pilares

Colegio Los Pilares

Architect
Dovat Arquitectos
Location
Montevideo, Uruguay
Project Year
2018
Category
Primary Schools

Secondary Schools
FERRESCANEPA

Colegio Los Pilares

Dovat Arquitectos as Architects

The project arises from the need to expand the School Los Pilares, located in ​​Montevideo, prominently located along the José Batlle and Ordoñez Park.


The expansion of the school Los Pilares involved the construction of a new building, placed on the center of an existing site, connecting the two existing school buildings. The new building presents two volumes, one developed in two levels with primary school classrooms, and the other one developed on a single level, raised over the outdoor playground, where the new middle school classrooms are located. The new intervention joins the main existing building, with patrimonial character, through a new space called "Heart", which acts as an articulator of the whole.


The heart is the main space of the project, a flexible meeting place and physical support for different activities, such as workshops, auditorium and even the extension of the existing chapel. It is both a space of reflection and of play, being able to adapt according to the school needs and specific temporary activities, offering a closed interior space when it is not possible to use the outdoor spaces.


The volume of middle school raises from ground level, allowing the connection between the two playground areas (1+3), generating a third covered intermediate space (2), designed for the development of activities such as exhibitions or group talks with weather shelter. This system of courtyards and playgrounds allows the school to have two simultaneously outdoor activities, where due to the building orientation each space acquires a particular characteristic of sunlight during the day.


The project was built with a precast concrete structure system, combined with traditional concrete systems, allowing the completion of all the work in 10 months. The façade is composed of a series of precast concrete panels with textured or smooth finishes and black aluminium openings.The alternating solid concrete panels and glass openings compose a rhythm that unifies the two volumes of the project. 

 

The “heart” stands out from the group due to its height and its predominating materials defined by: the curtain wall with its white aluminium structure, the white iron truss structure and the interior natural wood coverings combined with the polished concrete pavements. The rest of the interiors present plasterboard ceilings, exposed concrete masonry and monolithic floor tiles.

 

The classrooms where designed according to the needs of the school, having modules of 42m2. These modules where grouped into pairs, where easily by means of acoustic movable walls two modules can be unified, having a different classroom format of 84m2. This approach corresponds and adapts to the trends of the new educational systems, allowing a wide range of spatial configurations, encouraging the development of different activities within the classroom.


Material Used :

1. Reiter – Movable partitions – Hufcor H-8701

2. Desmon – SSHH cabins – Itaca F

3. Tilo – Stairs pavement – Inline Massivparkett Esche Ash

4. Metadil Tecnomadera – Classroom equipment 

Project team
Fire detection, Fire Extinguishing
Structual Engineer
Product Specifications
BrandCategoryProducts
DESMON, S.A.DESMON, S.A.SSHH cabins – Itaca F
MetadilMetadilClassroom equipment
ReiterMovable partitions – Hufcor H-8701
tiloStairs pavement – Inline Massivparkett Esche Ash
The Kaisa House Library
next project

The Kaisa House Library

Libraries and Universities
Fabiansgatan 30, 00101 Helsingfors, Finland - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter