Community Restaurant
Nikita Kruchkov

Multi-functional space Community, Moscow.

Irina & Olga Sundukovy as Designers

The Gold Key Award as the Best Casual Dining 2018

Task

To create an interior for a new concept of a location that used to be a club. To combine the various zones – a theater, a restaurant, a tea room, a bar, and a room for master classes – into a balanced single multi-functional space.

Challenges
It was necessary to include objets d’art in the interior, and to come up with a way to combine all the zones. Moreover, Community is located in the building of the State University for Design and Technology. Having such a creative neighbor also sets a vector of its own: it was important for us to surprise and inspire the guests, many of whom are somehow connected to the world of design.

Idea
We brought the various zones together by implementing elements of décor that differ in functionality and color, but are in tune with the main theme of the space – a library. Firstly, a library hints at the proximity of an educational institution. Secondly, a library has always been an actual community, bringing people with different interests together in one space.

Solution
Right after entering, the guests see the theater zone; bright colors and unusual surfaces and finishes are intended to emphasize the modern repertoire. We have combined the theater with a classic library. The elements of the library’s design also appear in other zones. The decision to bring the library and the theater together is not only stylistically justified, but also convenient: during workdays, the facility will function as a restaurant and a library, and on weekends – as a theater and a lecture hall. A two-meter crystal chandelier sparkles in the library zone; we have decided to keep it from the previous space, and to play on it by hiding it among the shelves.

As the guests leave the theater and library zone, they enter the bar area. In order to combine them, we added some graphic images of books and benches that look like leveled lecture hall seating. The restaurant in Community is a separate zone. Even though it includes element of the theater’s interior, it is a bright and cozy space with accents in the form of library-style light fixtures.

The Tea for Two tea room is also an independent space. The connection with neighboring zones is created through panoramic windows looking out at the restaurant and the bar. We carried on the library theme here by using soft and subtle lighting, and we placed a large colorful sofa for long tea parties and conversations. The room for master classes has a chalkboard covering a whole wall, as well as a library print and a rug print for increased coziness.

We use abrupt switches from one material to another throughout the interior to give it a picturesque and dynamic feel.

Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More