Conversion of Furniture House into Czech Radio

Conversion of Furniture House into Czech Radio

Architect
Atelier 38
Location
Pavelčákova 2/19, Olomouc, Czechia | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
BoysPlayNice
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Vinyl Forbo Flooring Systems
Glass partitions LIKO-S
Skylight ALUPROF SA
CurtainsGerriets GmbH
Acoustic walls and ceilings AVT Group

Product Spec Sheet
Glass partitions
by LIKO-S
Skylight
Curtains
Acoustic walls and ceilings

Conversion of Furniture House into Czech Radio Olomouc

Atelier 38 as Architects

The department store for the furniture tradesman Franz Klein was built on the original narrow and deep Gothic plot in 1911, after the demolition of a residential building with a commercial ground floor space. The author of the design was architect Christoph Glaser, who was inspired by the Gerngross/Herzmansky department store in Vienna. In 1911, it was a structurally, operationally, and spatially progressive building, one of the first implementations of a monolithic reinforced concrete frame not only in Olomouc but also in the whole of Austria-Hungary. After war damage, the original all-glass Art Nouveau facade was purified in the spirit of late functionalism in 1946 and provided with ceramic cladding according to the design of architect Jaroslav Česal. In contrast to these changes, the sculptural “sacral” central space of the atrium with sales galleries and roof lighting was preserved. During the communist regime and the 1990s, the house served its original purpose. However, for thermal insulation reasons, mineral wool was laid on the glazing horizontal steel structure on the third floor – thereby denying upper natural lighting.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The building had to be adapted to the new operation of the Czech Radio and also to current static, fire, thermal-technical and sanitary standards. During the design process, we tried hard to preserve the visible supporting structure of the house and not to destroy the integrity and sculptural quality of the central space.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

All installations are guided visibly, are co-ordinated and form an artistic technological dialogue with the original supporting structure without suppressing it. Technologies are a colourful layer in a strictly monochrome space. The space of the galleries has been divided to the maximum extent possible by glass walls so that it continues to flow freely and interact with the central space of the atrium. The shape and proportions of the broadcast studios, control room, and self-service studios arose from the possibility of building into the existing skeleton structure. The design and materiality of the studios are subordinated to the needs of spatial acoustics, white colour prevails as in the entire building, with a band of blue night sky – aether through which radio waves spread.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

In the beginning, we worked with the option of removing the rear part of the building behind the atrium and building a new part for the recording hall with a pentagonal direction on the ground floor; on the floors then, to place studios with control rooms in ideal proportions and shapes for spatial acoustics, with constructions that ideally solve building acoustics. However, this option was abandoned for financial reasons.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

In the course of construction-technical surveys, design work and during the actual implementation, it was fascinating to discover how high the technical, aesthetic and craftsmanship of our ancestors were. And how much freer their actions were more than a hundred years ago, freed from the many regulations of today.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

With the purchase of the building of the former department store by Czech Radio and its conversion, the building gained a new dignified function and a chance for a second life. An “empty place” with dying energy in the historical core of Olomouc has been replaced by a new symbolic object.

Team:
Author: Tomáš Bindr, Martin Struhala, Hana Staňková, Pavel Malček
Client: Český rozhlas (Czech Radio)
Collaborator
Statics: Marpo [Radan Sležka, Martin Sležka]
Building / room acoustics: AVT Group [Martin Vondrášek / Karel Motl]
Electrical engineering: Elektro projekce [Ondřej Křemen, Hana Matušková]
HVC: Atelier 38 [Lukáš Onderka]
Ventilation and cooling system: Mario Design [Marek Nos]
HVAC: CM Projekt [Marek Cabal]
Fire-resistance: JaK-Fire [Jaroslav Kutač]
Metering and regulation: Petr Pawlas

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Skylight: ALUPROF
2. Glass partitions: LIKO-S
3. Acoustic walls and ceilings: AVT
4. Curtains: Gerriets CZ
5. Vinyl: Forbo
6. Reinforced Concrete: Columns, Beams, Slabs
7. Steel: Railing, Horizontal Structure In The Atrium
8. Glass: Partition Walls
9. Plasterboard: Partition Walls, Acoustic False Ceiling
10. Ceramic: Façade Tiles
11. Stone: Columns Cladding
12. Textile: Shading System
13. Vinyl: Floor

Project Credits
Photographers
Architects
Building / room acoustics
Electrical engineering
Statics
Featured Projects
Latest Products
News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More