CORPORATIVO FARMACIA DEL AHORRO
FRANCISCO ALVAREZ

CORPORATIVO FARMACIA DEL AHORRO

Mass Operations as Architects

HORIZONTAL VS VERTICAL –

The project begins with the request for a "tower" for our client's new corporate headquarters. Upon analyzing the site and program, it became clear that a vertical solution here would be a mistake, resulting in a large facade facing the west with a disjointed interior. By illustrating this, we convinced our client to opt for a well-connected horizontal development that opens up to the light of the north and protects from the west.

photo_credit @CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
@CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA

In this way, the project is the result of a series of urban and programmatic considerations, from the city to the user. At the urban level, the building responds to its delimitation, sunlight, and views of the Huasteca. At the programmatic level, the project understands that only one team will be working together in it, and therefore responds with a strategy of minimal floors and maximum connectivity.

photo_credit @CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
@CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA

The connectivity strategy is developed through a sequence of ramps, bridges, and staircases that begin outside the building and culminate in green areas on its roof. From the sidewalk, pedestrians are presented with a ramp intertwined in a staircase-shaped garden that ascends to a plaza sheltered from the west and illuminated by the north. Inside the building, the lobby continues this strategy, presenting a staircase that crosses a space for spontaneous encounters. The general arrangement of the project, bifurcated to receive the light from the north, is connected through bridges that travel from east to west.

photo_credit @CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
@CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA

— Grow horizontally, not vertically.                        

— Protect west and south facades.

— Bifurcate the floor plan to receive north light.

— Connect through staircases, ramps, and bridges, generating spaces for spontaneous collaboration

In summary, the form and function of the project can be reduced to a series of operations:

- Grow horizontally, not vertically.

- Protect west and south façade.

- Fork plant to receive northern light.

- Connect through stairs, ramps and bridges, generating spaces for spontaneous collaboration.

photo_credit @CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
@CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA

FROM THE GENERAL TO THE PARTICULAR:

The project is the result of a series of considerations at two scales: Urban and Programmatic. From the City to the User. At an urban level, the building responds to the challenges presented by the delimitation of its site, the sunlight of Monterrey (unforgivable) and the privileged views of the Huasteca. At the level of the specific program and user, the project understands that a single team will be working together on the property, thus proposing spaces communicated both visually and physically through bridges, the minimum of level changes and large staircases that function as spaces of work, meeting and/or collaboration to articulate the required levels.

photo_credit @CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
@CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA

YES TO STAIRS, NO TO ELEVATORS:

Is there anything more inefficient than waiting for an elevator 3 times a day? What fruitful conversation has come out of an elevator ride? At the Farmacias del Ahorro corporate office we opt for stairs and ramps over elevators. The strategy begins from the outside, where the sidewalk gives access to the northern plaza through a large staircase with a interspersed ramp. Inside, the hall is presented by a second staircase, this acts as a meeting and work space, which coexists with rapid circulation by having an interspersed escalator. In this way different spaces of vertical circulation are connected, creating spaces for collaboration and spontaneous meetings until reaching the roof of the project where a common garden is planted.

photo_credit @CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
@CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA

FORM AND FUNCTION:

The form of the project is the result of the previously established considerations which can be reduced to a series of operations:

— Linear development and low height

— Facade of parasols protecting west and south

— Plant with a central core that branches and opens towards the northern light

— Articulation and connectivity through stairs, ramps and bridges creating spaces for interaction.

photo_credit @CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
@CESAR ROSALES / DOVEDOPE FA
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More