Courtyard house

Courtyard house

Architect
MVA / Mikelic Vres Arhitekti
Location
Zagreb, Croatia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Bosnic+Dorotic
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersVaraschin
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersNordic Copper from Aurubis Finland
ManufacturersLuceplan
ManufacturersVelux
ManufacturersMoooi

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
Manufacturers
by Velux
Manufacturers
by Moooi

Courtyard house

MVA / Mikelic Vres Arhitekti as Architects

The house for a family of five, located in the attractive residential part of the city of Zagreb, is designed as a hybrid between a patio house and an archetypal volume.

photo_credit Bosnic+Dorotic
Bosnic+Dorotic

The introverted ground floor encompasses living spaces, fluidly organized around a series of service blocks and oriented to their own microcosm of a south courtyard with swimming pool. The entire level is ‘wrapped’ by a massive perimeter textured brick wall.  

photo_credit Bosnic+Dorotic
Bosnic+Dorotic

Following the natural decline of the terrain, the spaces are cascading, from the lowest - the entrance to the highest - the living room. Terraces in the courtyard follow the interior levels.

photo_credit Bosnic+Dorotic
Bosnic+Dorotic

The copper volume of the first floor covers the entrance and extends far to the east capturing a view of the city.

photo_credit Bosnic+Dorotic
Bosnic+Dorotic

Bedroom modules are linearly organized and accompanied by a 20m long wardrobe.

photo_credit Bosnic+Dorotic
Bosnic+Dorotic

Children’s rooms are mini lofts with a gallery for sleeping (or playing – depending on the user) accessible by zig-zag wardrobe-stairs.

photo_credit Bosnic+Dorotic
Bosnic+Dorotic

Along the vertical communication and spatially connected to the entrance, a multipurpose space serves as a library, study and children’s living room.

photo_credit Bosnic+Dorotic
Bosnic+Dorotic

On the underground level, beside technical rooms, fitness and sauna areas are located and oriented to a small hollowed-out patio. Through the patio and the glazed wall of the pool, the sauna offers an underground view of the water in the pool and the sky…

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More