Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Crossrail Place Retail and Roof Garden, Canary Wha

Crossrail Place Retail and Roof Garden, Canary Wha

Architect
Foster + Partners

Adamson Associates Architects
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2015
Category
Offices

Parks/Gardens
Stories By
Foster + Partners

Radmat

Launch of Crossrail Place Retail and Roof Garden, Canary Wharf

Foster + Partners as Architects

In 2008, Foster + Partners was commissioned to design a mixed-use scheme encompassing the over- ground elements of a new station for the Crossrail project at Canary Wharf. While the station below this development will be operational only in 2018, the shops, restaurants and roof garden were opened to the public in May this year. Located in the north dock, adjacent to the HSBC tower at Canary Wharf and the residential neighbourhood of Poplar, the scheme creates an accessible amenity between the two, creating new shared and open space. Central to the scheme, was a new enclosure unifying the station and other elements including new retail units and a park, as well as furthering the main aim of the Crossrail project – to open up London from east to west with a series of high quality projects. The design is characterised by a landscaped, sheltered public park on the roof, accessible from ground level by connecting bridges.


The movement and access throughout the building is designed to be intuitive, escalators, lifts and staircases are open on to the same areas providing a legible and inclusive experience to all visitors. The park and the rest of the building is enclosed by a distinctive roof, which wraps around the building like a protective shell. This 300 metre long timber lattice roof opens in the centre to draw in light and rain for natural irrigation. Timber was an appropriate material to enclose the park – it is organic in nature and appearance, strong, adaptable and is sustainably sourced. It also clearly differentiates this building from others on Canary Wharf’s estate, which are predominantly stone, metal and glass. Timber has a great nautical and architectural history on the Wharf and this building is uniquely situated within the waters of West India Dock. The design of the lattice itself is a fusion of architecture and engineering.


Remarkably, despite the smooth curve of the enclosure, there are only four curved timber beams in the whole structure. To seamlessly connect the straight beams, which rotate successively along the diagonals, the design team developed an innovative system of steel nodes, which resolve the twist.


The visual simplicity of the arching timber lattice belies the geometric complexity of the structure, which is made up of 1,418 beams and 564 nodes, 364 of which are unique. Between the beams there are ETFE plastic cushions, which are filled with air and lighter than glass. The air cushions, which are a highly insulating material, create a comfortable environment for people to enjoy the gardens all year round, as well as providing a favourable microclimate for some of the plants, which include some of the species that first entered Britain through the historic docks. The area around the station is designed to encourage people to use the new park and shops at the weekend - as well as during the week - creating a lively new community facility. Four levels of shops, cafes and amenities sit above the underground station, the arcade making use of natural light to minimise energy consumption and welcome people into the building.


Most public areas are naturally ventilated, making use of passive cooling measures, and the development features rainwater harvesting and grey-water recycling, adding to its sustainable credentials. When open at night, the building will glow, drawing visitors to use the public facilities and garden and creating a welcoming civic gateway to London’s growing commercial district.

CROSSRAIL PLACE

Radmat as Publishers

This innovative design by Foster and Partners incorporates a shopping centre and roof garden, for which Radmat products were used. These were PermaQuik 6100 with Radmat Root Barrier, with Radflex 125 Joint at movement joints. Insulation used was Radmat Protherm (Expanded Polystyrene) and Radmat Protherm S (Extruded Polystyrene).

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Timber Engineering ConsultantHaring
Traffic/Movement ConsultantSteer Davies Gleave
Product Spec Sheet
Timber Engineering Consultant
by Haring
Traffic/Movement Consultant
Can Canyís
next project

Can Canyís

Private Houses
Capdepera, Mallorca, Spain - Build completed in 2019
View Project