Darling Point

Darling Point

Architect
Alexander & CO.
Location
Sydney, NSW, Australia
Category
Private Houses
Photography by Tom Ferguson | Editorial Styling by Claire Delmar

Darling Point

Alexander & CO. as Architects

This project is the alteration and addition of an existing Victorian cottage in Darling Point, Sydney. In recognition of the local suburbs’ vernacular, the ambition was to pay homage to a traditional grand home within a limited footprint.

 

Within the building’s heritage walls the team has articulated a contemporary floorplan for a noble family home including the overall replanning of the floor plate with relocation of stairs, four bedrooms and a garden terrace.

 

The clients are a family of five, with three young children. The brief revolved around a highly programmable floor plate within a tightly condensed footprint. Each parent had particular needs including privacy, adult space and ample amenity for their kids including separate rooms with desks, wardrobes and play areas. The lower floor rooms and limited garden needed to provide the decompression space necessary for the children at meal/play time, as well as for the family to operate at different time scales; both the noisy, public and the intimate, private.

 

The architects’ pursuit throughout was to create measured complexity; a story of rooms and a home in which each inhabitant could find their own usage, favourite nook or public arena. Densely told, this is a story which is effectively nostalgic, allows personal and intimate experiences and creates a high value of storytelling per metre, meeting the clients brief with care.

 

Similarly, the interest in the textured, hand constructed and materially robust spirit of the home was a theme the architects maintained during the design of this project. All surfaces have been deliberately hand detailed and finished from polished plaster and painted tidelines to ceiling lining boards and contemporary wall paneling.

 

In the kitchen, two pot railings in solid brass are encouraged to patina with time, reflecting the authenticity of material selections within the home. They also include light fittings.

 

Alexander &Co also explored several historic references throughout including the application of traditional paved limestone floors in the kitchen and scullery, a grand central stairwell and light-well and the hearth of the grand rooms as well as contemporary interpretations of traditional wall paneling shown throughout. Upstairs, the family bathroom was designed as an abstract of a traditional winter-garden with steel-framed skylight and timber ceiling paneling.

 

Darling Point is a heritage conservation zone and is fiercely protected by its local community. Our house falls into this zone and is identified within an inventory of contributory items. Our role during the design and reconstruction was to allow the house to have its own celebrated story and scale within a tightly administered public domain.

 

With intent to regain the spirit of the building, rather than simply recreate its history we sought to dismantle the components of a home typical of the surrounding neighbourhood before scaling it back to fit the specifics of the site. This included replanning of the floor plate, with relocation of stairs, rooms and amenities as well as external works. In the absence of ‘open plan’ the architects have created a house of rooms; a home of rich personalisation for its inhabitants that is greatly beneficial to the client.

 

But it is here too that we also find innovation, the built form sympathetic to its surrounding environment. The home is detailed to feel valuable within its restricted dimension and still told each internal story without obvious restriction. District views are carefully framed by panelled and obscured windows and doors, external landscaping and the glow of garden sconce lighting.

 

The project is beautiful in its exploration of finding the contemporary and grand within what is historic and compact; youthful but also reverential. It is a delicate, slightly feminine study in the role of the contemporary classic.

Project team
Rabobank Parkstad
next project

Rabobank Parkstad

Banks
Heerlen, Netherlands - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter