Duplex Porto

Duplex Porto

Architect
KEMA studio
Location
Porto, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Eliza Borkowska - KEMA studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Light FixturesFlos
SinkRoca
KitchenInvestwood
Pendant LampUMAGE
Desk LampBoConcept
Wall light fixturesMarkslöjd AB

Product Spec Sheet
Sink
Pendant Lamp
EOS by UMAGE
Desk Lamp
by BoConcept
Wall light fixtures

Duplex Porto

KEMA studio as Architects

The main objective of the project was to transform a duplex apartment facing north in order to provide it with as much natural light as possible, contributing this way to the quality of life of its users.

The apartment is located in a recently renovated building, located in Rua de Restauração, an impressive street in the city of Porto dated back to the early 19th century, where one can find many bourgeois buildings, formerly considered the most luxurious houses in the city.

Because of this, the main objective of this project was not only to solve the functional problems of the space, but also to bring back the bourgeois and luxurious character of the apartament, reinterpreting it in a contemporary way through the sensitive use of scale, design and the current materials. We decided to give value to the pre-existing state of the apartament resulting from a building renovation and add a new value to it.

Upon entering the apartment, one could experience a tall block of kitchen furniture, an obstacle for the passage of light into the living room. This gave rise to the solution of reinventing the kitchen as a large open island, maximizing the living room's open space. We decided to create a new non-structural “pillar” to consolidate all of the necessary elements of the space such as: a new entrance wardrobe, building infrastructures and tall kitchen cabinets. We also decided to cover the sides of the “pillar” with mirrors up to the ceiling to reflect the light and visually reduce its size.

The space of the living room used to be simplistic, with an area of high and dark ceiling niche. Since our clients were open to experiment with new solutions, we decided to bring a new element/form to the ceiling of the living room. As a result, we created a modern reinterpretation of the classic barrel vault, well integrated in the newly ornamented ceiling.

We illuminated the vault to reveal its curved lines. The vault is subtle when viewed from the entrance of the apartment and fully reveals itself only when seen from the lounge area from which we can admire the beauty of this carefully studied and created geometry.

The guest bathroom received a new image with the introduction of elements such as a large arch-shaped mirror and geometric cement tiles. In this way, the feeling of a larger space was provided, bringing in the reinterpretation of the historical context alo to this space.

In the remaining areas, we implemented new materials and furniture designed specifically for those spaces, such as the writing desk, which complement the space, bringing comfort to its users.

Our project presents a combination of diversified elements, where the designs and materials of the new elements fully respect the history and tradition of the space.

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More