EIGHT POINT.ONE

EIGHT POINT.ONE

Architect
LAVA Architects
Project Year
2011
Category
Commercial Landscape
Stories By
LAVA Architects

Design-to-Production

EIGHT POINT.ONE

LAVA Architects as Architects

EIGHT Point.One is a modular solar charging station for electric vehicles, based on a dihedral arched framework. The project was developed on behalf of EIGHT GmbH & Co. KG in Süßen.


The matter of a marketable and innovative product evolved within the design team in extensive discussions at the beginning of the project. Right from the outset, EIGHT’s management decidedly focused on an individual and easily recognisable concept for the top-end market sector. Since the electric vehicles currently available on the market today are likely to remain expensive over the next few years, most of them will be driven either for test and experimental purposes or for the image they create. A company would therefore want to consciously show that they are committed to green technology. It is to this very end that the concept of EIGHT Point.One is being formulated – and creating its mark through its individual and distinctive design.


Through the design process, a dihedral arched framework was developed, assembled from planar elements thus producing a simple push-fit assembly. In close collaboration with Arnold Walz from designtoproduction Germany, we were able to develop an intricate system that exploits the possibilities o current industrial manufacturing techniques in metal construction with integrated 3-D data sets and automatic five-axis laser cutting.


The result is an innovative two-way arched surface structure, which, with its efficient production and simple assembly, is able to meet the most variable demands. The framework, entirely made out of aluminium, can be easily dismantled and be recycled.

EIGHT POINT.ONE

Design-to-Production as Consultants

No description.

Share or Add EIGHT POINT.ONE to your Collections
Project Credits
Porsche Museum
next project

Porsche Museum

Museums
Stuttgart, Germany - Build completed in 2009
View Project