Embassy of Egypt

Embassy of Egypt

Architect
PROMONTORIO
Location
Avenida Dom Vasco da Gama, Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2017
Category
Embassies
João Morgado

Embassy of Egypt

PROMONTORIO as Architects

Located in Lisbon’s affluent quarter of Restelo, the new Embassy of Egypt stands on a plot in Avenida Dom Vasco da Gama which is typologically characterized by a string of large freestanding villas of the 1940s and 50s, many of which have been gradually been converted into diplomatic representations.


An embassy building is just as much a harbour and a safe-haven for its citizens, as it is the state’s foreign representation at the highest level. It combines the idea of sheltering and safety, with the symbolic values of the country’s history and culture. In this case, the compactness yielding from the plot’s regulatory constrains ultimately served as design metaphor, having in mind Egypt’s founding tradition of massive stereotomics; one that emphasizes a certain idea of solemnity, the latter an essential element of embassy protocol.


With this in mind, the building is essentially a monolith composed by three thick slabs combined with an interweaving mass of patterned walls with bas-reliefs discreetly evocative of ancient Egyptian geometric motifs. Following the classical post-and-lintel system, these walls are interrupted at specific positions to form windows, while on the upper floor each corner forms a balcony by receding and revolving from one angle to the next. The facade is in precast concrete panels of a deep anthracite pigment that emphasizes the monumental gravitas of the ensemble, at the same time contrasting with the lightness of the window frames, which are handcrafted in delicate bronze coated stainless steel profiles.


Clarity of public and private circuits, as well as full visibility of visitors’ access, is a critical security issue at the core of the design. Positioned like a large 19th-century villa in the centre of the plot, surrounded by a tight garden on its contiguous sides, car access is made by a gentle ramp from Vasco da Gama avenue. On the opposite side, a security gateway surveys and filters pedestrian public access to the embassy and to the consulate, respectively.


Inside, care has been taken to choose materials that weather gently and grow patina over the years, instead of becoming rundown. With that in mind, the public areas are in large white stone slabs with wainscots and panelling in painted wood. Finally, the centrepiece of the public area, an atrium with a kind of Babelesque stairway, that, like an Appian stage, is clad in a veiled solid wood railing that migrates to the walls to become an all-encompassing panel. This central atrium is crowned by a skylight coffin which is filtered by an Islamic patterned louver that generates a kaleidoscopic light, casting a revolving shadow across the day.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More