Embassy of Finland, New Delhi

Embassy of Finland, New Delhi

Architect
ALA Architects
Location
New Delhi, Delhi, India
Project Year
2018
Category
Embassies

Renovation of the Embassy of Finland in New Delhi

ALA Architects as Architect and Interior Architect for the renovation project

Reima and Raili Pietilä won the design competition for the Finnish Embassy in New Delhi in 1963 with a beautiful and powerful competition entry called “Snow speaks on the mountains”. After a lengthy delay, the project was commissioned in 1980 and redesigned based on the original concept. The Embassy finally opened in 1986 with the large single expanse of roof of the 1960’s design broken up into six separate lateral buildings around a central garden area. The sculptural roofs - the most significant architectural feature of the embassy compound - resemble the forms of the snowy Lake Kitkajärvi near Kuusamo, Northern Finland.


ALA Architects was commissioned in 2013 to design the renovation of this mythical masterpiece of Finnish modernism. The 2-phase renovation project that took just over five years to complete has brought the ingenious building complex back to its original glory. The first phase consisted of the transformation of one staff apartment building and the construction of one new gate house. The second phase comprised the renovations of the chancery, the ambassador’s residence, the technical center, sauna, two more residential buildings, the pool and one old gate house, and the construction of one new gate house and a gazebo with a small gym. 


The aims of the project were to restore the original spirit of the design and repair the misguided maintenance efforts both indoors and outdoors, to revamp the existing reception and office facilities, and to improve the occupational well-being and living conditions of the staff members, the overall safety, as well as the energy efficiency and functionality of the buildings, also taking into account the harsh climate conditions and the air pollution in the area. 


The most notable changes to the original design are the transformation of one staff apartment building containing several small apartments into contemporary office facilities and a few larger apartments, and the demolition of a wall separating one of the buildings from the rest of the complex to better follow the Pietiläs’ idea about a united spatial mass. The addition of two new gate houses outside the compound wall is the change that is the most visible from the street. This solution was chosen to create a discreet but clearly independent architectural addition upon arrival, and to not interfere with the original architecture of the compound.


The original interior design is by the Finnish interior architect Antti Nurmesniemi. Nurmesniemi’s commission also included custom furniture, lighting fixtures and large area rugs, as well as the further development of Reima Pietilä’s sketches for fixed furnishings. Most of the other furniture was selected from the Finnish furniture manufacturer Artek’s catalogue. The original design also includes a large ceramic indoor bas-relief and water feature titled “Spring in the North” by the Finnish ceramic artist Rut Bryk.


In the renovation project the original wardrobes and the sauna furniture were repaired and the existing original loose furniture reupholstered and treated to reflect their original design. Photos from the 1980’s were used to specify the correct colors and materials for the refurbished and new furniture, textiles and rugs. The spaces used for representation were carefully restored including their furniture, whereas the spaces with modified uses gained a new layer of contemporary furniture.


The original landscape design is by the Pietiläs’ longtime collaborator, the Finnish landscape architect Maj-Lis Rosenbröijer. As part of the renovation project the somewhat dilapidated yard areas were thoroughly refurbished following Rosenbröijer’s original idea. Some climate-specific updates were made to the plant selection and slight safety-requirement-based improvements to the paths crossing the compound. The installation of new irrigation and storm water management systems also required some gradient changes.

Project team
Architect and Interior Architect for the renovation project
photographer
Holmenkollen Ski Jump
next project

Holmenkollen Ski Jump

Cultural Centres, Museums and Sculptures
Oslo, Norway - Build completed in 2011
View Project