Empire house

Empire house

Architect
Austin Maynard Architects
Location
Canberra, ACT, Australia
Project Year
2019
Category
Private Houses
Derek Swalwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosThe Running Magnet
Cooktop SystemBORABORA Classic 1.0
ManufacturersAstrawalker
Benchtop - Re-constituted stoneCaesarstone
Air conditioning unit - Daikin Super Multi PlusDaikin
HandlesDesigner Doorware

Product Spec Sheet
Manufacturers
Cooktop System
Manufacturers
Benchtop - Re-constituted stone
Air conditioning unit - Daikin Super Multi Plus
by Daikin
Handles

Empire Canberra

Austin Maynard Architects as Architects

“Our new living space improves our wellbeing beyond anything we had imagined.” Lindy, owner of Empire house.


“The provocation of Empire lies in the challenge it casts not to build bigger but to be smarter, more considerate and respectful of neighbours and our past whilst lunging forth into a new and exciting future.” Jury citation, awarding Empire the 2019 Canberra Medallion


Against the current Australian trend - to build large, fast and cheaply, Empire Canberra is a relatively small, hand-crafted home. Located on a beautiful, wide, tree-lined street, in a culturally significant and important part of the capital, Empire house is unapologetic in its architectural detail and craftsmanship, as this is what the area deserves.


THE MASTERPLAN

Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. Empire house is located in a culturally significant and important area of the city, on a ring-road that forms part of architect Walter Burley Griffin’s masterplan. The houses here are a product of an aspirational time in Australia. As architects we felt an incredible sense of responsibility to protect and preserve the original Canberra cottage, rather than follow the trend of demolishing and replacing a with large McMansions.


SETTLE DOWN

The owners of Empire, Lindy and Paul, are well-travelled professionals with fantastic and diverse taste. They had previously commissioned acclaimed architect Enrico Taglietti (an Institute Gold Medalist) on a project in the 1990s. Like us they are ‘lefties’. It was ourpolemic project, the Styx Valley Protest Shelter - a literal platform for environmental activists, that led them to contact the Austin Maynard Architects’ office. They owned a modest, inter-war style bungalow in an amazing location and wanted it to become their permanent base. They asked us for “a longterm family home that catches the sun.” The result was two added pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in detail.


AN EXERCISE IN RESTRAINT

Empire House is an exercise in considered intervention and restraint. It would have been easier, and a lot less fun, to demolish and start again. The aim was to retain as much of the existing character of the site as possible and avoid the common trend of knocking down or adding a dominant, unsympathetic addition. The two biggest issues were - how do we have a conversation with the original building without attacking it or infecting it? And how do we create sunny spaces when the sloping site levels and orientation of the house overshadows much of the garden.

 

The answer was to go in with a scalpel, making some big moves, without damaging too much. We cleared the site lines and created a corridor straight through the house, allowing still spaces and activity zones. We opened up to the outdoors and celebrated the exterior, giving clarity and creating a discussion between the old and the new.The two additions and the internal re-configuration has completely altered how the occupants (Lindy, Paul and their teenage daughter Mia), live in the house. With the kitchen/dining/living now within the garden, the family have better flow and usage, more indoor/outdoor space and an increased exposure to sunlight.


A TALE OF TWO PAVILIONS

The original house was in fairly good condition overall, though the kitchen, laundry and bathroom were oddly positioned and in a poor state. The original hearth and fireplace in the living room had a great feel and were retained, along with the light fittings, windows, timber picture rail and skirting. The kitchen was relocated from the old part of the house to a new pavilion at the rear of the site, within beautiful established garden, while a seperate sleeping pavilion (with ensuite) was constructed to the side.


The pavilion additions are connected to the existing house via a glass ‘link’. The linking corridors are highly detailed to appear as transparent as possible. The glazing frames, cut into the brick of the old part of the house, seem to disappear. The edges kept clean to make the roof appear recessive. Between the house and the bedroom pavilion the floor floats in the form of a bridge, to cross the garden under the eaves of the old part of the house.


The master bedroom pavilion is clearly visible from the street, and it was important to us and the owners, to respect the character of the existing house, but create a distinctly contemporary piece of architecture. The white shingle form rests on a datum of red brick.


The material creates a relationship, a language and a discussion between the two eras, while making it incredibly legible where the old and new elements meet.


SHINGLES

The most striking element of Empire House is the craftsmanship of the surfmist colorbond shingles. Each one hand-finished and hand fixed, they form a snakeskin-like covering that merges roof and wall in one surface, contrasting with the white rendered brick of the old part of the house. The two white materials- brick and shingle, create a relationshipand discussion between the original house and the new additions.


The craftsmanship involved in the measuring, cutting and linking of each shingle is evident in the clean geometry of the arrangement. Each shingle is set-out with mathematical precision. The boxgutters are concealed under a row of carefully folded diamonds, each sitting perfectly next to the other, with overflow holes being the only give-away.


When an opening is cut into the shingle wall it is detailed to avoid over-flashing, with carefully folded reveals and cleanly cut steel folded into glazing and frames. These are particularly noticeable in the large window at the rear of the bedroom pavilion that brings the garden into the room.


In addition to the fine detailing of all surfaces and junctions of the shingle clad pavilions, internal and external doors continue the same surface treatment.  Colorbond shingle cladding conceals them from view without breaking the surface of the ‘skin’.


The shingle ‘skinned’ bedroom pavilion addition sits on a recycled brick plinth, in a similar manner to the detailing of the sub-floor area of the old part of the house. The matching of materials contributes further to the old/new relationship as both white textures sit on matching brick at the same height.


Preferred Builders took great care in executing very refined details both externally and internally. The internal blackbutt timber lining of the kitchen and dining walls and ceiling are a fine example of the skill and care taken in construction.


Various materials and finishes were used within the fabrication of the cabinetry. Stainless steel, perforated steel, solid timber clad, two-pack painted and black butt veneer finished paneling are expertly and beautifully combined.


FUTURE PROOFING

Cars are always a massive issue - typically visually dominant and taking up valuable living space. In light of an automated future on the horizon, which will radically reduce car ownership, it make obvious sense to have other uses for a garage or carport. Like the two shingled pavilions the carport at Empire stands in contrast to the old brick walls of the original bungalow. The curved steel structure of the carport produces a quality of lightness which elevates something as simple as a covered area to park a car under, to somewhere that can be used as an outdoor recreation area.


SUSTAINABILITY

Canberra has more defined and extreme seasonal climes than other Australian cities. It’s a lot colder in winter here, so there was a lot of emphasis on insulation, thermal mass and thermally broken window frames. Throughout the colder months the sun streams in through the north facing window, heating the concrete slab which continues to radiate warmth well into the night.


The large garden increases the permeability of the site and also radically reduces heat sink in the area. Passive solar principals are maximised by the design.


All new work aims to maximise available daylight and optimise passive solar gain in winter, while ensuring that summer sun does not hit the glass. All windows are double-glazed. With active management of shade and passive ventilation, demands on mechanical heating and cooling are drastically reduced. A large water tank has been buried within the garden and roof water is captured and reused to flush toilets and water the garden. Solar panels with micro-inverters cover the old roof.Where possible Austin Maynard Architects have sourced local trades, materials and fittings.


The real sustainability of Empire comes from saving and working with the original build. Knocking down and replacing with an 8 star building will never be as sustainable as retaining and re-using.


IN THE OWNERS WORDS

“Our brief to Austin Maynard Architects was deliberately simple: to build us a light filled kitchen and dining space as well as a new bedroom and ensuite. What we did want and believed they could deliver was a thoughtful, beautiful crafted addition to the original humble cottage, that was respectful in scale but clearly and obviously new.


Their work and ethos meshed with ours, we did not want large, we did not need grand and so from the outset we trusted them implicitly.


Our new living room space includes dining and kitchen and improves our wellbeing beyond anything we had imagined. We knew it was going to be special when we would visit the construction site during the middle of winter and would stand on the concrete slab and be drenched in winter sun. The house is performing better than we could have hoped for, from both a functional and design point of view. It’s going to adapt and age beautifully.”  -  Lindy, owner Empire house, A+ Magazine.

 

EMPIRE: AWARDED THE 2019 CANBERRA MEDALLION 
Awards jury citation

“Nestled within established suburbia, Empire speaks on multiple levels to the greater concerns within the current built environment of our city.


Canberra is experiencing rapid change as the suburban residential scale 'govies' and bungalows are making way for multiple levelled residences and amalgamated blocks. At a civic scale, office blocks, award winning institutional buildings and public housing developments are being demolished or proposed for demolition with the push for higher, faster, larger. Our beloved green spaces — the lungs of the city - also face an uncertain future in many areas as land is sold and developed. Our built and natural heritage is at risk of being swallowed in the drive for redevelopment of all facets of our community.


Enter Empire. The provocation of Empire lies in the challenge it casts not to build bigger but to be smarter, more considerate and respectful of neighbours and our past whilst lunging forth into a new and exciting future. At no point do the new insertions by Austin Maynard Architects seek to dominate or push their agenda onto the original inter-war style bungalow. The heritage of the existing home has instead provided a delightful springboard and reference point for all design inclusions. This is evident in the continuing datum lines, repurposing of apertures, considered cladding details and colours, and the reinvention of the surrounding informal garden by Bush Projects in keeping with the history of the suburb.


Empire is a refreshing experiment in quality over quantity, with value placed on craftsmanship and detailing to create relatively compact, bespoke additions to the existing home. This has resulted in highly liveable spaces inside and out for all seasons.


As the 2019 jury, we unequivocally believe that Empire is the worthy recipient of the Canberra Medallion.”

Share or Add Empire house to your Collections
Project team
Watercube Beijing
next project

Watercube Beijing

Masterplans
Beijing, China
View Project