Enrico Fermi School

Enrico Fermi School

Architect
BDR bureau
Location
via Biglieri 19, Turin, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Primary Schools

Secondary Schools
© Simone Bossi

Fermi School in Turin: A community school open to the city

BDR bureau as Architects

Turin-based architectural firm BDR bureau completes the transformation of the new Enrico Fermi School in Turin, the winning project of an international competition launched in 2016 by "Torino Fa Scuola". The initiative, promoted by the Compagnia di San Paolo and the Fondazione Agnelli, in collaboration with the City of Turin and “Fondazione per la Scuola”, embodies a cultural, pedagogical and architectural reflection on the new learning spaces of the Italian school.


The existing school building, built in the 1960s in the Nizza Millefonti district between the former industrial area of the Lingotto and the Po river in the south-east area of Turin, has been extended and it is functionally rethought. The new educational needs – in which the school becomes an integral part of the community and merges with the urban fabric – represents the future of education and architecture for the Italian school.


The Fermi School, a middle school, opens up to the urban sphere through the reorganization of its entrances and of its external spaces. The back of the existing building becomes the large new main entrance, shaping a green space while unfolding to the neighborhood and emphasizing the concept of a community school. The ground floor is an extension of the public space: integrating a series of services open to everyone, such as the gym, the library, the auditorium and the cafeteria.

 

“We wanted a project able to dialogue with the existing building and revolutionize its function at the same time. New spatial elements, transparencies and additions reinterpret the original structure with the aim of opening the school to the city.” affirm the architects Alberto Bottero and Simona Della Rocca.


BDR bureau mainly operates by addition: a new steel structure creates an inhabited envelope where the terraces are an integral part of the teaching program, embraces new connective spaces and works as a passive shield. The modularity of the new frame outlines a thread-like backbone, completed by a metal net that highlights the visual permeability and the relationship with the outside.


The frame’s compositional scheme is also repeated in the old building, whose façades are treated with a multigrain plaster creating depth variations. The façades of the new front and those facing towards the courtyards maintain large windows that enhance the relation between the various different volumes and the outdoor spaces, bringing new meaning to the original layout.


The ground floor is designed as a civic center, where the different functions are gathered in the atrium, directly connected with the garden and the two entrances. The atrium stretches to the upper floors thanks to a vertical element, a stairwell that evokes the external architectural language. The flexible library and auditorium space, the cafeteria and the gym complete the public spaces on the ground floor.


On the two upper floors, the atrium accommodates recreational and collective spaces, while the educational activities are organized in clusters – spatial units composed of classrooms, cloakrooms, services and informal learning spaces. The classrooms become the meeting point and the linkage between inside and outside, retaining a visual connection to the common space and giving access to the terraces. Just like inthe experimental en plein air schools, the educational and recreational activities take place outdoors. In these open spaces, the green areas and the dialog with the surrounding landscape encourage students and professors to meet and exchange ideas in their daily activities, thus adding great value.


The planning project shared with the community carries an explicit and higher ambition as well: “to set the standard by building a school in both the pedagogical and educational sense”. At the same time, the innovation of the school structure and the inclusion of new architectural and spatial elements make the Fermi School by BDR bureau a case study, a replicable model for the requalification of the school building heritage.


Material Used :

Materials
1. Façades: plaster, metal structural work, stainless steel wire mesh
2. Interior flooring: linoleum, rubber
3. Exterior flooring: draining concrete, precast concrete, prestressed adaxite coating
4. Windows: aluminum, selective glass
5. Ceiling: acoustic fiber plaster
 
Furniture
1. Benches and chairs: VS school furniture
2. Pouf, small sofas, folding steel tables: Pedrali
3. Canteen and auditorium chairs: Infiniti
4. Wardrobe, bookcases, built-in wardrobes, entrance counter, cafeteria: custom-made

Project Credits
Architects
Sustainability and acoustics advisor
Structural and executive planning, Construction supervision
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Pouf, small sofas, folding steel tablesPEDRALI
FlooringForbo Flooring Systems
Canteen and auditorium chairsInfiniti Design
Benches and chairsVS school furniture
Product Spec Sheet
Canteen and auditorium chairs
Benches and chairs
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More