Esquire Tech Space

Esquire Tech Space

Architect
Mojo Stumer Associates
Location
Jericho, NY, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Banks
Mark D. Stumer, AIA
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingKreon
CeilingArmstrong Ceiling Solutions
Soundscape Blades
LightingCoronet
LS1 LED
furnitureSteelcase
CarpetingBENTLEY
Vinyl PlankMohawk Flooring

Product Spec Sheet
Lighting
Ceiling
Soundscape Blades by Armstrong Ceiling Solutions
Lighting
LS1 LED by Coronet
furniture
Carpeting
by BENTLEY
Vinyl Plank

Esquire Bank Tech Space

Mojo Stumer Associates as Architects

In its fourth expansion in as many years, Esquire Bank further grew its Jericho, NY Headquarters with the addition of this new 4,500sq. ft. tech space dedicated to its technology and software development teams.  The design had to maintain the simplicity and modern sophistication of the prior three build-outs, but this time with a new end user in mind; instead of creating a space intended to impress bank clientele and corporate CEOs, the new Esquire Tech space had to attract young computer programmers to join the Esquire team, which was competing with the likes of Google and Facebook for the best new talent.

photo_credit Mark D. Stumer, AIA
Mark D. Stumer, AIA

From early programming, the space was planned to look, feel, and function like a tech start up, rather than a typical office tenant build-out.  Upon entry, the newly branded ‘Esquire’ logo is featured over an oversized moss wall, surrounded by the dark wood wall paneling featured in all of the other Esquire spaces built thus-far.  The open-concept floor plan features hotel-type seating to allow full flexibility for the hybrid team, while prioritizing group work area and conference areas in the remaining space.  A custom feature wall of semi-translucent marker-board glass, framed in blackened stainless steel and dark walnut, creates a partial separation between the work and conference areas and provides a double-sided collaboration board for teams on either side of the space, while still allowing light to move through the space.  Ultimately every workstation within the entire space has direct or secondary access to natural lighting from the exterior wall. 

photo_credit Mark D. Stumer, AIA
Mark D. Stumer, AIA

The ceiling of the main work area was left exposed to further enhance the start-up aesthetic, with round ductwork and custom suspended overlapping square LED pendants highlighting each work pod.  The lower ceilings in the surrounding areas are treated with linear acoustical baffles, both to dampen sound and to create a dynamic textured and rhythmic ceiling plane in contrast to the remaining areas of exposed metal deck.  An open kitchen connects directly to the conference area, and three ‘huddle’ rooms, each with different furniture concepts, provide opportunity for private conversation when needed.

photo_credit Mark D. Stumer, AIA
Mark D. Stumer, AIA
photo_credit Mark D. Stumer, AIA
Mark D. Stumer, AIA
photo_credit Mark D. Stumer, AIA
Mark D. Stumer, AIA
photo_credit Mark D. Stumer, AIA
Mark D. Stumer, AIA

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More