Farmhouse Lennik

Farmhouse Lennik

Architect
Studio Farris Architects
Location
Lennik, Belgium | View Map
Category
Private Houses
Tim Van de Velde
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SofaVitra.
Wiring accessoriesBTicino
Matix
ManufacturersFritz Hansen
Egg Chair
TilesCotto d'Este
Cadore
Bathtub and washbasinsDuravit
TAPSDornbracht

Product Spec Sheet
Wiring accessories
Matix by BTicino
Manufacturers
Egg Chair by Fritz Hansen
Tiles
Cadore by Cotto d'Este
Bathtub and washbasins
by Duravit
TAPS

Farmhouse Lennik

Studio Farris Architects as Architects

Studio Farris Architects was commissioned to convert the complex of house and stables of an 18th century farm located in Lennik, a small town in an agricultural area close to Brussels, into a single family house.


Of the 4 existing volumes, a storage room and pigsty were demolished, while the other pigsty and the adjacent 1960's house were renovated.


Starting from a careful research and study of the farmhouse typology and how to keep and reinforce its authenticity while at the same time allowing it to answer to contemporary living standards, a concept that is often seen in old farms around the area was applied.


To provide each room with the necessary amount of natural light, windows and doors were bricked up and cut out in a pragmatic way, making the façade a whimsical patchwork of old and new scars that show its history and give back and reinforce the identity it had lost over the years.


A box-in-box system was created to avoid any chemical reactions with sulfates in the ground and walls of the original farm. This system also takes care of the energy-efficiency of the house.


Typological fragments are reinterpreted throughout the house. The fireplace, which is a 6 meter high, suspended steel construction, is the heart of the house.


The front garden was designed to create serenity and connect the farmhouse to its outbuildings. The backyard is a patchwork of pragmatic shapes in typological materials that enhance the connection with the horizon and create unexpected perspectives.

Project Credits
Products used in this project
Kolon Loft
next project

Kolon Loft

Private Houses
North Zealand, Denmark - Build completed in 2021
View Project