Fire Island House

Fire Island House

Architect
Andrew Franz Architect PLLC
Location
Fire Island, NY, United States | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Albert Vecerka/Esto
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Vintage pool furnitureKnoll
Original sliding doorsArcadia Inc
Anodized aluminum doors, Jalousie windowsFleetwood Windows & Doors
Exterior LightingIdaho Woods Lighting
Wall Shelves customRakks Shelving Systems

Product Spec Sheet
Vintage pool furniture
by Knoll
Original sliding doors
Anodized aluminum doors, Jalousie windows
Exterior Lighting
Wall Shelves custom

Fire Island House

Andrew Franz Architect PLLC as Architects

Nestled into a wooded site on a sandy barrier island is a modern masterpiece: a 1965 house designed by architect Horace Gifford, who was responsible for some 60 glass and cedar houses on the island.

photo_credit Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press

Andrew Franz Architect, along with interior designer Peter Dunham, designer Jamie Bush, and landscape architect Tania Compton, renovated the house as part of a master plan that included a new guest house, pool, exterior stair, new decking and circulation paths, and relocated entry pavilion.

photo_credit Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press

As a team, “I think we all fell in love with this house,” says Franz, “and therefore only wanted what was best for her. The project came to be so much more about protecting this iconographic modernist building, not our egos.” For the owner, too, “it was an act of love: restoring an heirloom. He wanted it to sing.”

photo_credit Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press

The designers’ greatest goal was to ensure that the additions were honestly and clearly distinguished from the original, while not distracting from it. The new guest house was carefully sited to create an internal courtyard that acts both as a connector between the old and new as well as an extension of the indoor-outdoor living space. The addition references the original building in geometry, cedar siding and jalousie windows, but without mimicking Gifford’s details. A new cantilevered stair seemingly floating away from the house connects the new ground-floor outdoor living areas with the elevated decks. Throughout, a simple palette of materials was used to remain consistent with the original.

photo_credit Albert Vecerka/Esto
Albert Vecerka/Esto

The exterior of the original house was fully restored with new cedar sheathing, copper flashing, and roofing. The project also restored all interior wood surfaces, jalousie windows and discretely integrated a new HVAC system. Minor plan gestures were incorporated to improve circulation and function such as enlarged bathrooms, a restored kitchen, and a vintage fireplace. The wild character of the small parcel was preserved, cleaning out scrub and reintroducing native plants, grasses and pines to foster local flora, fauna and pollination.

photo_credit Albert Vecerka/Esto
Albert Vecerka/Esto

The result is a modernist house that exhibits great restraint. From Franz's perspective, the team emulated Gifford best by “trying to do more with less.”

photo_credit Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
photo_credit Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
photo_credit Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
Tria Giovan for Summer to Summer by Vendome Press
Caption
Caption

Material Used :
1. Facade cladding: Cedar T&G boards
2. Flooring: Oak boards
3. Doors: Anodized aluminum doors by Fleetwood Windows & Doors; original sliding doors byArcadia
4. Windows: Jalousie windows by Fleetwood Windows & Doors  
5. Interior furniture: Curtains and furnishings by Peter Dunham/ Hollywood at Home
6. Exterior Lighting by Idaho Woods Lighting
7. Vintage pool furniture Richard Shultz by Knoll
8. Wet Bar custom millwork by Andrew Franz Architect with Granite Countertop
9. Wall Shelves custom by Andrew Franz Architect and supports by Rakks

This story is available in multiple languages
Share or Add Fire Island House to your Collections
Project Credits
Design Consultancy
Garden Design
Landscape Architects
Néobulles
next project

Néobulles

Offices
Battice, Herve, Belgium - Build completed in 2021
View Project