Fraunhofer SIT in Darmstadt

Fraunhofer SIT in Darmstadt

Architect
SEHW Architektur
Location
Darmstadt, Germany
Project Year
2014
Category
Offices

Commercial Landscape
Kathi Weber-Hoch

Fraunhofer SIT in Darmstadt

SEHW Architektur as Architects

People from Darmstadt are calling the new building for the Fraunhofer SIT “Iceberg”. Do the citizens of this scholarly city see the unsinkable Titanic coming? Do they discern the underground levels? Does the façade remind them of calving glaciers?

We don’t know. But the goal of “accentuation instead of exchangeability” seems to have been reached if the building is already now anchored in the public’s perception. An accent is attained first and foremost through the form of the façade, which contains curtain-like elements in different depths. Ice-white, the relief-like building-shell wraps around the six floors. The projecting and recessed structure with its ensuing shadows form a three dimensional analog to the authentification codes, one of the many areas of operation of the Fraunhofer Institute for Safe Information Technology.

The new building by SEHW Architects from Berlin is an extension of the first German data processing center which was built in 1963, a free facility that cooperated with different universities and research institutes. The already modern building, with a broad base and twostory platform, is now getting a much-needed expansion. To highlight the unity of the old and new building, and to accommodate the street as defined space, the surface of the platform will be expanded upon. As a further extension of the structure, a six-story office space rises above the platform, separated by a mezzanine floor, setting a discernable accent in the skyline.

Behind the façade there is a lot of room for research and bright minds.

The ground floor is an entrance and a display window at once, providing a view into the building. Conventions, receptions and the everyday goings-on of the employees and their corporate partners don’t happen behind closed doors but are instead open and exposed by large scale glass. The foyer thereby takes on an inviting gesture.

The interior glass walls also support visual communication and provide an atmosphere of openness. Since too much transparency during simultaneous activities can also be disturbing, textile walls offer the possibility of spatial separation. These freely interchangeable units can be adapted to different situations and thus provide for rapid flexibility. Through discreet color application of earthy tones, in combination with light surfaces, a contained and elegant whole is established.

Clear orientation, short paths, sensible connections, flexibility in use.

In the new building signage will be optimized, short routes for employees and communication islands will promote exchange with one another and the creative process of work. Central stairways made of glass walls and an open air space create an alliance and connection between floors. Short routes made it possible even in the design concept for the buildings’ technical construction to minimize daily costs of operation. Centralized ducts in the middle zone and double floors in the levels provide high flexibility of use and an ease of maintenance. The building is equipped for the changes of the future. Energy efficiency and sustainability are not just catch phrases but the goal of this research building.

 

Construction. The building was constructed with a steel reinforced concrete frame with an economically efficient structural grid emanating out from a core in the middle of the floor plan. The exterior wall is developed as a banded façade.

 

Transparency and safety. Does that work?

 

A building for cyber safety. It can be an oversized register box in Berlin, a built cloud in Cupertino or an iceberg in Darmstadt. Not a black box but its opposite: transparency and encryption in equal measure – these are the keywords. Sensitive sectors can elude the view of the public if needed but, at the same time, communication can happen from the inside and the outside.

 

Transparency is the new black. But safe!

Share or Add Fraunhofer SIT in Darmstadt to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
Lighting : LS 990 AlpinweißJung
Product Spec Sheet
Lighting : LS 990 Alpinweiß
by Jung
PUSHKA apartment
next project

PUSHKA apartment

Apartments
Kyiv, Ukraine - Build completed in 2018
View Project