Gateway Building for Trinity College at The University of Melbourne

Gateway Building for Trinity College at The University of Melbourne

Architect
McIldowie Partners
Location
Parkville, Australia
Project Year
2016
Category
Universities
Stories By
McIldowie Partners

Atkar
Peter Clarke
Product Spec Sheet

ElementBrand
Timber Veneer PanelsAtkar
Hawthorn Black BrickDaniel Robertson Bricks
Timber Veneer PanelsGeorge Feathers and Atkar
BluestoneKHD Landcape Engineering Solutions
GlazingViridian

Product Spec Sheet
Timber Veneer Panels
by Atkar
Hawthorn Black Brick
Timber Veneer Panels
Glazing

Gateway Building for Trinity College at The University of Melbourne

McIldowie Partners as Architects

Leading education architects, McIldowie Partners, have recently completed the “Gateway Building”, the largest single project ever undertaken by Trinity College, Melbourne University’s oldest and most established college.


The Gateway Building sits prominently along Melbourne University’s historic circulation artery, the Tin Alley precinct. The new building forms a dramatic visual connection to the University from the centre of the Trinity College campus.


The brief given to McIldowie Partners, was for the Gateway Building to serve as a new interface between Trinity College and the University.


Affiliated with Melbourne University since 1872, Trinity College is home to the prestigious and successful Foundation Studies program – an academic ‘gateway’ that prepares up to 1,800 international students for entry into the University’s undergraduate courses each year.


According to Director of McIldowie Partners, Steven McIldowie, the Gateway Building seamlessly reflects Melbourne’s history in brick and bluestone masonry whilst being contemporary and innovative in its own right.


“Where traditionally, education buildings look inwards, we aimed to showcase Trinity College to the pedestrian flow linking the College and the University,” says McIldowie.


“The upper levels are an intricate composition of textured brick and dark glazing creating an intriguing façade in a modern interpretation of the surrounding Victorian architecture,” he says.


A clear-glazed atrium cuts through the building to increase natural light and ventilation throughout, creating a functional and visual link between the two street addresses for the site.


Internally, a restrained colour palette and faceted timber panelling create calm, inviting, light-filled spaces that reflect warmth and a sense of timelessness.


Extensive computer modelling and a complex structural framework were required to design the timber panelling, used throughout the central atrium and state-ofthe-art, 300-seat auditorium. Much of the materials for these spaces were selected for their acoustic integrity; to optimise the sound within and reduce noise-bleed between each of the defined spaces.


The new building serves as the headquarters to the Foundation Studies program, which was previously accommodated in leased buildings across Carlton.


Foundation Studies is now served by a 300-seat lecture theatre, 25 tutorial rooms, five drama studios, music rooms and a physics lab, while Trinity College’s extensive cultural collections and archives are housed in a new gallery space and purposebuilt displays.


According to Trinity College Warden, Professor Ken Hinchcliff, the building has had a significant impact on the college’s culture.


“The Gateway Building has brought 1,800 Foundation Studies students back to the Trinity campus, where there is now a much greater sense of belonging,” said Professor Hinchcliff.


“The first-class facilities have been stunningly successful, as evidenced by a surge in their demand for use. The building has been embraced by students, residents, staff and college alumni, as well as the broader University of Melbourne community,” he continued.


From an urban planning perspective, this successful infrastructure has effectively blurred the boundary between Trinity College and the University.


The Gateway Building has created a uniquely permeable connection, which Professor Hinchcliff believes is responsible for “re-energising the Tin Alley precinct and enhancing the collegiate experience for Trinity Colleg

GATEWAY BUILDING FOR TRINITY COLLEGE AT THE UNIVERSITY OF MELBOURNE

Atkar as Timber Veneer Panels

The Gateway Building at the University of Melbourne features materials selected for their acoustic integrity and visual impact, optimising sound within and reducing noise-bleed between each of the defined spaces.


The largest single project ever taken on at the University of Melbourne, the project includes a 300 seat auditorium, art gallery, music room and classrooms. Internally, a combination of perforated and solid triangular timber panels create a symmetrical wave-like appearance, while custom folded 3D ceiling panels wrap down onto the walls and floor from the entrance and into the auditorium.


The architect, being the McIldowie Partners handpicked the blackwood veneer leaves, which were then applied in a mismatched style to the panels. Atkar collaborated closely with the architect to produce extensive preliminaries, including 3D show drawings and a half-scale prototype during the design process.


More from the Manufacturer:


Range Infinity___Premium Acoustic Solutions Products Au.diPanel – timber perforated panel; Au.diStyle – decorative solid panel; Au.diSlot – slotted timber panel; Au.diSlat – linear timber slat panel Situation A new state of the art precinct at the University of Melbourne incorporating a 300 seat auditorium, 5 drama rooms, art gallery, music room and classrooms over 3 levels. Solution A truly unique project, this exceptional design features a combination of perforated and solid triangular timber panels creating a symmetrical wave like contrast rippling in warm tones. Custom folded 3D ceiling panels wrapping down onto the walls and flowing from the entrance and into the auditorium provide optimum acoustic performance with a simultaneous visual impact. The Blackwood veneer leaves were handpicked by McIldowie Partners then applied in a mismatched style to the panels. Having established a proven track record of achievement extending over many years, McIldowie Partners had confidence Atkar would be able to deliver on expectations and collaborated closely with Atkar to develop the design.


Extensive and complicated preliminaries including 3D shop drawings and a half scale prototype were produced by Atkar assuring confidence in design before proceeding. A very impressive result, Atkar is proud to have been part of this achievement which has taken 8 years of planning, design and construction to develop this stunning multipurpose building.

Project team
Timber Veneer Panels
Project Managers
Casa Spodsbjerg
next project

Casa Spodsbjerg

Housing
Denmark - Build completed in 2010
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter