Grace Santorini Hotel

Grace Santorini Hotel

Architect
Divercity Architects


mplusm
Location
Greece
Project Year
2010
Category
Hotels
Erieta Attali

Grace Santorini Hotel & Villa

Divercity Architects as Architects

Joint project: Divercity Architects & Mplusm Architects


Our iconic and award-winning design for the Grace Santorini Hotel has redefined and set new standards for the boutique hotel in the Aegean Sea through an architectural language that is unique but highly contextual, sitting comfortably in the landscape of Santorini.


This 20-room hotel is carved into the cliff-face 300m above Santorini’s volcanic caldera and the understated design allows this extraordinary landscape to take centre stage. The hotel provides a contemporary interpretation of vernacular architecture: economy of space, radical simplicity, and organic forms. The infinity pool’s jagged outline echoes the zigzag paths that criss-cross Santorini’s sheer terrain.


Santorini’s hotel rooms are invariably front-loaded to face the view, leaving residents exposed to passers-by. To ensure privacy, fragments of volcanic rock are positioned in the windows of four rooms, interspersed with apertures that provide glimpses to the sea. The feature echoes a local architectural technique, more commonly used for retaining walls, in which minimal amounts of mortar are used, leaving gaps between the stonework.


Credits


Location: Santorini, Greece


Status: Complete, 2010 (Hotel), 2012 (Villa)


Client: Grace Hotels Group


Team: Divercity Architects & Mplusm


Lighting Designer: Alkistis Skarlatou (Villa)


Space Consultant: Sofia Vantaraki


Contractor: FMI


Photos: Erieta Attali & Serge Detalle


Awards: The European Hotel Design Awards / Shortlisted, 2010


World Architecture Festival Awards – Holiday and Hotels / Shortlisted, 2011


World Architecture News Award – Hotel of the Year / Shortlisted, 2011


The Restaurant & Bar Design Awards – International Restaurant / Shortlisted, 2011


Conde Nast Traveller – Gold List for Best for Location, 2012

Project team
Architects
Photographers
Photographers
House on the Cliff
next project

House on the Cliff

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter