House in a Beach Garden Alibaug

House in a Beach Garden Alibaug

Architect
Architecture BRIO
Location
Alibaug, Maharashtra, India | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Edmund Sumner

House in a Beach Garden Alibaug

Architecture BRIO as Architects

The House in a Beach Garden is a design-led transformation of a decrepit coastal residence. The house used to be segregated from its seafront by a tall boundary wall. It separated the property both physically and visually from the much coveted coastline of the Mumbai bay. A missed opportunity.


Therefore, the first and most important intervention was to lift the garden up 5 feet above the existing level, such that the house, the garden and the top of the boundary wall, were all aligned in one level. The framework of the house was unfortunately in such a bad shape that it had to be demolished.All material that was born from the demolition of the original structure was reused toraise the garden, such that no material had to go to a landfill.These judicious construction processes also includedreuse of the foundation as the outline of the new house was based on the existing structure.

 

The Garden

On arrival one walks up a gentle set of stairs along a carefully crafted low basalt masonry wall to reach the top level of the garden. The masonry planter bed flourishes with ecologically grown vegetables. With the house on one side and the pool in front on the other side, one catches a glimpse of the shimmering sea beyond.

 

By placing the 20 meter long swimming pool in the direction of the sea and just above the boundary wall, it enjoys a seamless visual transition from the reflective pool surface to the ocean. A row of palm trees carefully flank the pool on the left side, creating a shady, breezy spot. Despite the earth fill surrounding them, our team was able to retain them. Since conical brick wells surround the base of the palm trees, and keep the earth away, they can continue to breathe.

 

It avoids them from being suffocated. Simple tree gratings made of leftover rebars, prevent those wells from becoming dangerous pits. The right side of the pool has a different character. Here, the landscape falls away covered with wild naturalist, grassy vegetation to the palm orchard.

 

One enters the house from the generous 4 meter deep verandah that faces the garden and ocean. The living room and dining room on the ground floor opens up to this verandah with glazed Amber double doors. Similarly, at the back of the house it opens to a large Amber deck that extends into the palm orchard.

 

Skylight

From the centre of the house, a double height space leads a staircase up to the upper floor. A solid steel panel folds around as a railing. A skylight facing north animates the light that filters through into the living room downstairs. This skylight is dimensioned exactly to 5x2 solar panels that electrify the house.

 

External Screens

In order to make the most of the scenic views from the site, the upper floor composes of panoramic windows. The external faces of all the bedrooms can open up with glass sliding windows. On the West side, they open out to the expansive views of the sea, the beach and the pool. On the East a suspended bedroom enters the striking palm orchard within which the house nestles. Sliding screens made of aluminium strips wrap around the upper floor as a second skin.The sliding screens create a seamless connection with the ocean as can slide away and open completely to relish in uninterrupted panoramic views . However, it can also provide privacy and beautiful sciagraphy.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Richmond High School
next project

Richmond High School

Secondary Schools
Australia - Build completed in 2019
View Project