House in Saishikada

House in Saishikada

Architect
SNARK Inc.
Location
Midori City, Gunma, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ippei Shinzawa

House in Saishikada

SNARK Inc. as Architects

This project was to build a wooden 2-story house in a suburb of Midori City, Gunma Prefecture, Japan. The site was located in the middle of a hill and was artificial ground 3m above from the front road. We designed a rectangular house on the north side of the site as it proposed two views. Those are to keep the natural garden on the site while enjoying the rural scenery from the hill.

On the first floor, Kitchen, Living-dining room, and Bedroom are connected to the garden through each opening to create an independent spatial place without walls. This designs a spatial relationship in the short side direction. Atelier is independent because of floating from the site.

On the whole floor, by proposing some bumpy place along the long side, it is used as a storage for kitchen, bathroom, entrance porch, and space for equipment machines. Furthermore, by designing the side walls have an angle of 45 degrees, that became load-bearing walls acting in both directions of the earthquake shaking. Rooms cut in the short side within the rectangular volume are usually divided by some load-bearing walls but there are not any structural walls inside.

On the second floor, a long and dark space was created by the gap between two ridge beams and four offset columns that support the 19m long-span of the gable roof. DJ booth and children’s room are not physically connected but they share the ridge beams and the rural landscape faraway. This creates the spatial relationship in the long side direction as the contrast to the first floor.

The house was needed to place as high as possible on the site in order to keep the privacy from the front road and the view of the rural landscape. Although the northern retaining wall which has been belonging to the neighbor’s site was not safe, this house had to build stand-alone from the surrounding situation. We proposed to support the house by unique foundations with 3 different heights following the slope of the natural ground. Those are from 1m to 3m depth and the positions for which bending moments of the cantilever slab and the middle slabs are balanced.

The first floor is a space where one can feel natural environment nearby while the second floor is like an observation deck where one can view the rural scenery under the large triangle roof,so that residents can have rich experiences through the layered spaces as they go up and down in their daily lives.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Galvalume steel plate, Tsukiboshi Shoji Co., Ltd.
2. Flooring: Oak flooring, NISSIN EX.CO., LTD. / Concrete with urethane coating
3. Doors: Aluminum single-acting door, LIXIL Corporation
4. Windows: Aluminum sash window, Duo PG, LIXIL Corporation
5. Roofing: Galvalume steel plate, Tsukiboshi Shoji Co., Ltd.

Share or Add House in Saishikada to your Collections
Project Credits
Architects
Designers
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminum single-acting door, Aluminum sash windowLIXIL
Oak flooringNissin Ex. Co., Ltd.
Facade cladding: Galvalume steel plateTsukiboshi Shoji
Product Spec Sheet
Aluminum single-acting door, Aluminum sash window
by LIXIL
Oak flooring
Facade cladding: Galvalume steel plate
Hand and Flower
next project

Hand and Flower

Apartments
Chelsea, London, UK - Build completed in 2019
View Project