The site is a residential area located in the urbanization control area near Nagoya city, development by developers is rapidly progressing around. The clients are a married couple just before the retirement age and his mother who lived there for many years, and the 50 - year - old wooden house where the owner lives at the time was built on the site. The requirements from them were each private rooms and a large floor area beyond the current situation.

 

Initially it was a request for rebuilding, but we felt a sense of incompatibility when investigating existing houses. When we looked into the ceiling of existing house, there was a dark and large space spreading there, and there was a quiet existence of fine beams structure that we can not be seen recently in modern Japan. Compared to the living space on the first floor, the closed space with dark and large volumes above our head were unbalanced and strange. There are commercial and rapid development occurring around the site and the value of what has been there for many years. It is not a bad thing to change the landscape of the town, but we present one solution that resists the scrap and build of the town, not just leaving or updating with the maximization of esprit that was there for a long time.

 

Specifically, we regard the ceiling surface separating the first floor from the ceiling space as 'boundary', take over the structure consisting of the first floor, the ceiling space and the boundary as the framework of this house and we think about creating a new relationship between the three for changing the way of making each. First, we make new surface to insert new beams between the existing pillars for new boundary after partial disassembly leaving only the wooden frame of existing flat house. Structurally, we can shorten the length of the buckling length of the existing column and the wind pressure by creating a horizontal surface with this new boundary, and at the same time it’s the function of earthquake resistance reinforcement.

 

■ Boundary (floor) in the ceiling space

 

Ceiling space is created by the relationship between the boundary (floor) and the existing roof / beam structure. The roof and the beam structure remain the existing height, but due to the setting of a new boundary (floor), it becomes a reachable hand, and it is felt like a partition and furniture. Existing structural materials extend the meaning beyond mere roofs and beams. There were no walls in the ceiling space, and we planned a space group by the beam. There is no specific room there, it is possible to change flexibly to satisfy the requested floor area, expansion of living which can not fit on the first floor such as hobbies, invitations of friends and relatives, storage to extend the life that can not fit on the first floor. In addition, by making the walls all open with the height of the roof next house, delivering light and wind from the outside to the first floor while maintaining privacy. On the other hand, from the inside, by opening to the town with the height of the ceiling, the space that was closed in the past creates a moderate distance with the town.

 

■ Boundary (ceiling) at the first floor

 

On the first floor, there are private rooms with privacy kept as requested by the client. Each room set up walls to cover the existing pillars and satisfied the requested function. Due to careful observation about connection of inside and outside, privacy, ventilation, daylight, openings of different sizes are planed on the boundary (ceiling) of each room, and the living environment of the first floor is compensated by them.

 

In this project we named 'boundary' which existed there as well as originally, but which was only recognized as the surface of the ceiling. By doing so, we try to give the new meaning to the ceiling space hidden behind in the past. With the newly set boundary, the ceiling space and the rooms on the first floor are mutually compensated. Also, the ceiling space that appears in the town not only changes the interior of the house, but also changes the relationship that is not rapid to the streets.

 

Chiryu Aichi, Japan
Residence(Wooden)
Construction area:103.33㎡
Floor area:174.43㎡


Structural Design : Tatsumi Terado  Structural  StudioContractor : Hirata Construction Co., Ltd.
 

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More