Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
Window profilespanoramah!®ah!38
ManufacturersGROHE
ManufacturersVOLA
Electrical productsJung
roofingSika
ManufacturersBandalux

House of the Infinite

Alberto Campo Baeza as Architects

On a marvelous place like a piece of earthly paradise, at Cádiz, we have built an infinite plane facing the infinite sea, the most radical house we have ever made. At the very edge of the waters of the Atlantic Ocean, where the sea unites the new and the old continent, emerges a stone platform. At the place where all the ships from the Mediterranean used to pass and still pass by as they head off into the Atlantic.


There we have erected a house as if it were a jetty facing out to sea. A house that is a podium crowned by an upper horizontal plane. On this resoundingly horizontal plane, bare and denuded, we face out to the distant horizon traced by the sea where the sun goes down. A horizontal plane on high built in stone, Roman travertine, as if it were sand, an infinite plane facing the infinite sea. Nothing more and nothing less.


To materialize this elevated horizontal plane, which is the main living room of the house, we built a large box with 20 meters of frontage and 36 meters deep. And under those first 12 meters we excavated two floors in the solid rock to develop the whole living space. The Romans were there a handful of centuries ago. Bolonia, the ruins of the Roman fishing factories where they produced garum and built temples to their gods, is just a stone’s throw away. In their honor we have built our house, like an acropolis in stone, in roman travertine.


To give even greater force to the platform we incorporated all the terrain as far back as the entrance wall separating us from the street, also done in Roman travertine. Once inside the wall, the entrance to the house will be via a “trench” in the form of stairs dug into the upper surface of the platform.


A Greek poet said that this is a true temenos, a meeting-place, where according to mythology, humans and gods come together.


On the denuded stone platform, three walls surround us and protect us from the prevailing strong winds. Sometimes it is as if someone had opened the bag containing the winds of Aeolus. The same winds that drove on the vessel in which Ulysses made his journey home.


There is a lovely etching by Rembrandt from 1655, "Christ Presented before the People", that has always fascinated me. In it, Rembrandt sketches a straight horizontal line. Perfectly straight and perfectly horizontal. It is the border of the powerful dais, the podium upon which the scene takes place. There, as Mies did so often, he has made the plane into a line. I am certain that Rembrandt and Mies would like our podium house, all podium, only podium. As would Adalberto Libera, who did the same thing when he built his Malaparte House in Capri. And we like it too. And when we look at our house from the beach, we will be reminded of all of them. We wanted this house to be capable not only of making time stand still, but to remain in the minds and hearts of humankind.The house of the infinite.

Bridge to Infinity

Duravit as Manufacturers

Alberto Campo Baeza’s “House of the Infinite”


The feeling of infinity is omnipresent in Cádiz. The seemingly endless Atlantic, the wide sandy beach and an infinite blue sky. This was what inspired Spanish architect Alberto Campo Beaza to design the “House of the Infinite”, an architectural work that almost merges with the ocean. So modern that it seems without end.


The building is one of a kind and stands as if stranded on the fine sandy beach, protruding out of the landscape without seeking attention. The rear seems to disappear into the craggy rocks, whilst the front opens out to the sea. The entrance area is as unusual as the design: accessible from the living room, the roof consists of a solid, flat platform. A pool is embedded in the roof, as is a staircase leading to the living area, which spans an area of some 900 m² distributed over two floors.


Simple elegance and warm travertine stone give the rooms a unique character. Nothing must distract the gaze from the vast ocean, which is always visible through the large glazed façade. Natural light enters through circular transom windows that cut through the heavy walls. The living room and extremely simple kitchen with dining area are located on the first floor. On the ground floor, a long corridor lined with bathrooms and bedrooms on either side leads directly to the beach. The bathroom is illuminated by a round skylight and the light-coloured walls reflect the warm light. Duravit by Philippe Starck design enhances comfort: the Starck 3 toilet blends seamlessly into the Mediterranean ambience and, thanks to its comfortable projection, is particularly practical.


Despite the unusual design, Baeza’s “House of the Infinite” is an integral part of its surroundings and opens out to the ocean as if it were a bridge to infinity.

Products used in this project
House for mother
next project

House for mother

Private Houses
Johannes Magnus väg 2, 583 30 Linköping, Sweden - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter