House on the Forest

House on the Forest

Architect
Agraz Arquitectos
Location
Tlajomulco de Zúñiga, Mexico
Project Year
2012
Category
Housing

Private Houses
Mito Covarruvias

House on the Forest

Agraz Arquitectos as Architects

Text by Ana Guerrerosantos


Every now and then a project has unsurpassable terms: a spectacular terrain with generous woodland, golf course view, a favorable slope, and if all these were too few, wonderful clients. This project is about inserting a house in the middle of the forest, a house that is solved in three grounds where the first one uses the slope for car keeping –as is the firm’s custom and vehicles come out of sight- as well as laundry and service areas, and a dancing room. All this subterranean part is perfectly illuminated by the light of the slope, and on the second ground all spaces are set to enjoy this beautiful forest view. Terrace, pool, dining, living and kitchen look out into the golf course and we save the heart of this floor to place a hall that generates a double height access which becomes the most important inner space, something that does not come in the program but as it happens, turns out to be one of the leading places of the project. There is a service staircase and then there is the family stair with a full studio that looks out to the tree lined-street, with the possibility of becoming a guest room. To the third floor you must access by the double height hall which has these winding clefts in the roof that allow sunlight to pass through, moving according to the hour of the day and the season of the year. Main bedroom with vast dressing room makes the most out of the golf course view with a balcony, leaving the two children bedrooms to the street, each one with bath and dressing room. The coexistence between architecture and nature is the challenge for a new generation of architects, and the way to place this house in the middle of the woods talks about this concern.


DATASHEET


Location: El Cielo, Tlajomulco, Jalisco, Mexico


Project: 2010 Construction: 2012


Author: Agraz Arquitectos Ricardo Agraz


Collaborators: Brenda Barrón Erick Martínez Jessica Magaña Gabriel Gómez Javier Gutiérrez Javier H. Aguirre Israel Picos Gabriela Villarreal Juan Antonio Jaime Marisol Reynoso Humberto Dueñas Blanca Moreno Fernanda Palma Miguel Sánchez Marc Steven Fernández


Construction: Salvador Aguirre


Photography: Mito Covarrubias


Site Area: 681.56 m2 Construction Area: 635.85 m2

Share or Add House on the Forest to your Collections
Project team
Eneco headquarter Rotterdam
next project

Eneco headquarter Rotterdam

Offices
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2012
View Project