ICS Integrated Comprehensive School

ICS Integrated Comprehensive School

Architect
Bez + Kock Architekten

Ernst2 Architekten
Location
Rinteln, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Marcus Ebener
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Fire protection doors in the interior corridorsJansen
Aluminum facade and windowsSCHÜCO
Roof waterproofingSika
Rubber floornora
Woodwool lightweight ceilingsTroldtekt A/S
Cross laminated timber wallsBinderholz GmbH

Product Spec Sheet
Fire protection doors in the interior corridors
by Jansen
Aluminum facade and windows
by SCHÜCO
Roof waterproofing
by Sika
Rubber floor
by nora
Woodwool lightweight ceilings
Cross laminated timber walls

ICS Integrated Comprehensive School

Bez + Kock Architekten as Architects

The site of the Integrated Comprehensive School is located at Burgfeldsweide, south of the city center of Rinteln (Lower Saxony). A simple and geometrically clear structure, designed for a maximum of 900 pupils, complements the ensemble on the school site opposite the existing high school. With its calm, rectangular geometry, the two-story new building formulates an urban counterpoint to the evolved structure of the existing building. Its façade is made of larch wood, which was cut in the client's own forestry operation. Facing the schoolyard, the 112 m long school building has an open entrance zone along its entire long side, which serves as a welcome gesture, a covered break area, a communication space and access to the individual learning clusters. This mediating entrance creates a low-threshold access into a bright and friendly school building.

photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener

The internal layout of the new building is also clear and simple: three rectangular double clusters sit on a base occupied by subject rooms and administration, which are subdivided and lit via four inner courtyards. Designed as play yards or interior reed gardens, the inner courtyards allow for easy orientation within the building and clear address formation of the individual clusters.

photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener

Music and art rooms form the central block of specialized classes on the ground floor, the rather more robust area of workshops is oriented to the west, and the specialized science classes define the back of the building to the north. The administrative area is located close to the bus stops and parking lots, and is thus accessible to parents and teachers by a short route - and yet arranged rather discreetly with respect to school operations.

photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener

The ICS was designed to be barrier-free, integrative and sustainable. It is designed as a demountable solid wood building with a timber frame façade, almost all essential structural and building components remain visible in the interior. This makes the timber construction an initial component of the design concept. Pleasant room atmosphere and material haptics are combined with rational production, short construction time and a future-oriented energy concept.

photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener

The new building has KfW 55 standard and is supplied with biogas from a nearby plant. The primary energy factor is fp=0.00. With a yield of 176,000 kWh, the photovoltaic system almost completely covers the projected annual electricity consumption of approx. 200,000 kWh. A total of approx. 2,815 m3 of wood and only approx. 2,650 m3 of concrete were used.

Team:
Local construction management: Ernst2 Architekten AG, Hannover
Project management: pmd Gesellschaft für Projektmanagement, Düsseldorf
Structural engineering: Wetzel und von SehtGbR, Hamburg
HVAC planning: Reich und Hölscher Ingenieur büro, Bielefeld
Electrical planning: Ingenieurbüro Schröder und Partner, Bielefeld
Building physics: ISRW Dr-Ing. Klapdor GmbH, Bielefeld
Landscape design: Büro für Freiraumplanung Christine Früh, Hannover

photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener
photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener
photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener
photo_credit Marcus Ebener
Marcus Ebener
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Cross laminated timber walls: Binderholz construction systems / executed by Grossmann Bau GmbH Rosenheim 
2. Precast concrete base: Betont GmbH / executed by Grossmann Bau GmbH Rosenheim
3. Wooden formwork-facade: Wood from the Spießingshol district forestry office (Schaumburg district) / sawn by the Scharnhorst sawmill (Neustadt am Rübenberge) / installed by Grossmann Bau GmbH Rosenheim
4. Aluminum facade and windows: Schüco / executed by Fricke Metallbau Nienstädt
5. Sun protection: Warema, executed by Fricke Metallbau Nienstädt
6. Roof waterproofing: Sika / executed by Pieper Bedachungen GmbH Nienburg
7. Cast stone: Marmi Scala / executed by Stone West GmbH Barsinghausen
8. Rubber floor: nora norament / executed by Holschbach GmbH Morsbach
9. Woodwool lightweight ceilings: Troldtekt Ultrafein / executed by Käfer Construction GmbH Hannover
10. Fire protection doors: on the so-called ‚Schulstrasse‘ Hoba / executed by Käfer Construction GmbH Hannover
11. Fire protection doors in the interior corridors: Jansen / executed by Fricke Metallbau Nienstädt
12. Interior doors: Neuform / executed by Hüther GmbH Hedemünden

Read story in DeutschFrançaisItalianoEspañol and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More