Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersiGuzziniLight Up Earth, iN 60
MillworkPoltrona Frau Group Contract
manufacturer furniturePorro S.p.A.
LEED commissioningTekne
ElevatorsBaglini Ascensori
Lab caseworkBurdinola Italia

Product Spec Sheet
Manufacturers
manufacturer furniture
LEED commissioning
by Tekne
Elevators
Lab casework

Italcementi i.lab

Richard Meier and Partner Architects LLP as Architects

Prominently positioned at the eastern end of the Kilometro Rosso Scientific Technology Park in Bergamo, Italy, the Italcementi i.lab is intended to be an iconic building expressing Italcementi’s position of leadership and commitment to research and innovation in the use of white concrete, and reflecting its celebrated reputation for technical expertise. The structure is a benchmark in sustainable design, having attained the first LEED platinum accreditation in Italy.


The new building reinforces the boundaries of the triangular site and incorporates a program of technical and administrative spaces into two wings. Comprising two levels above grade and two basement levels including parking, the V-shaped configuration houses separate laboratory and administrative wings surrounding a central courtyard, which features a garden and provides service and underground parking access. Below-grade courtyards at the perimeter provide natural light to basement-level laboratory spaces and fresh air for the mechanical spaces and the garage.


At the northeast corner of the building, which is also the terminating corner of the Scientific Technology Park, a large covered public plaza forms the main entrance leading to a two-story sky-lit atrium. The central atrium houses public reception as well as security control, and provides circulation space for both of the structure’s wings via two glass elevators and a dramatic glass ramp, both sky-lit and featuring views of the historical hills of Bergamo.


The interior organization of the laboratory wing responds to the highly specific functional requirements of the program. A simple structural grid and a central circulation corridor allow efficient and flexible layouts for various sectors. Above ground, laboratories and equipment are set back from the north façade creating a second perimeter circulation corridor and common space. The administrative wing houses a two-story multipurpose hall accommodating approximately 250 people. A sky-lit board room floats within this space on the second floor. All rooms on both levels are organized along a sky-lit gallery space that runs along the west façade, facing a vegetated roof garden.


The cantilevered precast concrete roof of i.lab assumes a strong and elegant profile. The roof also forms a virtual fifth façade perforated with a system of skylights directing light into offices, circulation corridors, and laboratory spaces. Natural light filters through the top floor into the interior spaces, providing illumination that changes throughout the day while the interplay of natural light and shadow over the distinctive curtain wall – composed of concrete elements, visual frit and clear glass – animates the façade.


The exterior skin facing the highway consists of layered concrete screen walls in a fan configuration. The horizontal concrete louvers are designed to be an integral and distinctive feature of the curtain wall system. An innovative high-strength, pollution-reducing reinforced concrete was developed by Italcementi specifically for this structure, and used for the north screen, the curtain wall mullion system and precast wall and roof elements throughout the building. The fritted north façade allows indirect light to permeate the laboratory spaces.


The remaining three sides of the building are clad with high-performance, low-e, insulating clear glass. The mechanical systems incorporate this highly energy-efficient façade as well as renewable energy systems such as photovoltaics, solar thermal panels and geothermal wells.


Other sustainable features include the harvesting and re-use of rainwater, the adoption of recycled and regionally-manufactured materials, the planting of native/adaptive species and a selection of materials and systems geared toward optimal indoor air quality and lighting/thermal control for the building occupants.

Italcementi i.Lab Lighting

iGuzzini as Manufacturers

i.Lab meets the strictest requirements in terms of energy saving and innovative design and is LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) “Platinum” certified, the highest energy and environmental certification standard in the world for buildings. The basic requirement for the lighting design, by Piero Castiglioni and Guido Bianchi was for complete camouflaging of the luminaires in the setting. All of the luminaries had to be absorbed by the architectural structure. There were to be no “obvious” lights: what had to be highlighted was the structure and the material used.

This building’s architectural lighting emphasises the main entrance area, accentuated by a cantilever roof, projecting around 20 metres, and a concrete-lined space, which also helps to mark out the horizontal extension of the entire building. The cantilever roof creates a large, two storey high covered outdoor square, blending naturally into the glazed entrance hall which, in turn, joins the two wings of the building.

The hall and communal areas have fluorescent and metal halide Lightshed luminaires, with iGuzzini luminaires providing general lighting. Richard Meier created a structure split into two storeys above ground level, for laboratories and offices, plus another two storeys below ground, covering a total of 11,000 square metres, of which 7,500 are exclusively for research laboratories.

The laboratory area is lit with special (iN70) luminaires, whose light washes over the ceiling and which have a dark light optic for controlled luminance. The lighting in this area was set up by working closely with the makers of the partition walls: the need for enough lighting for work tables had to be reconciled with the need to leave the ceiling free to house the extractors essential in this environment where many chemicals are handled. The laboratories are in the first wing, parallel with the motorway, together with the offices and a large library of more than 10,000 books which is a reference point for the designers and engineers dealing with cement- and concrete-related matters. The outside of this wing is lit by fluorescent Linealuce recessed luminaires for grazing light, combined with Platea floodlights. The second wing, perpendicular to the first, has a ground floor cafeteria and a large conference room, whilst there are reception/sales offices on the upper storey.

The conference room can seat up to 240, is double-height, with windows giving onto the inner courtyard and has access to the upper storey. The volume is intersected by a second, smaller room, at the upper storey, intended for meetings and work gatherings. This second meeting room is lit by Light Air luminaires, whilst the main conference room is lit with Hub lights, arranged in ceiling grooves and alternating with LED recessed luminaires. For the foyer lighting we used Deep Frame LED luminaires.The offices are lit with Light Shed luminaires, cast into the reinforced concrete, and with special “cantilever” iRoll luminaires, mounted on an arm. All of the luminaires used are compatible with the DALI protocol.

Share or Add Italcementi i.lab to your Collections
Project Credits
Manufacturers
Consultants
Sub-Contractor
Consultants
Consultants
Products used in this project
Orléans Multi-modal Transport Hub
next project

Orléans Multi-modal Transport Hub

Transports
avenue de Paris, Versailles, France - Build completed in 2008
View Project