JOLOR Showroom

JOLOR Showroom

Architect
Atelier tao+c
Location
Shanghai, China | View Map
Project Year
2019
Category
Showrooms
Xia Zhi
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairCassina
Sofa,side tables,chairs,coffee tables,table,pouf,cabinetsJOLOR
ChairModernica
Armchairs,floor lamp,Ceiling lamp,table lamp NORR11
Armchairs,coffee table,table,chairsSun at Six
Ceiling lamp,table lampTala

Product Spec Sheet
Sofa,side tables,chairs,coffee tables,table,pouf,cabinets
by JOLOR
Chair
Armchairs,floor lamp,Ceiling lamp,table lamp
by NORR11
Armchairs,coffee table,table,chairs
Ceiling lamp,table lamp
by Tala

JOLOR Showroom

Atelier tao+c as Architects

Located withinthe site of an old minery factory in Shanghai, Ateliertao+c has transformed an old 435 square-meter warehouse into a minimal, yet unique continuum with open spatial design. The one-storeybuildinghadundergone many shifts in function since 1958, during which much of the original industrial characters werestripped away. Only the triangular roof trusses and the dormer window over the roof still have the hints of what factory building look like within that period.

 

As an emerging furniture brand in China, like the other new brands in different industries nowadays, JOLOR started their business with its e-commerce market, and then stepped into the next chapter by openingaretail space to showcase their products for people to experience. The concept of the JOLOR Showroom was to design a place which is not just a furniture store, but also a place that can function as an undefined multi-purpose exhibition space, also as a platform for pop-up events.

 

In thinking about how to add layers to the original interior of which was just a rectangular structure with no features, the designer’s strategy was to erecttwo walls that run across the full length of the interior sothe space was divided into three bays in 1: 2: 1 scale. In the end,the central exhibition hall and two side aisles was formed to adapt to various furniture settings. These two 25 – meters, continuous walls can also provide sufficient background for small exhibitions and events. The mezzanine floor between the two newly-built walls was designed to accommodate the furniture display and can be reached by two sets of stairs in different shapes - one in spiral and one straight. The floor slab cantilevered out from the openings on the wallforms the indoor balconies situated on both sides of the aisles.All the newly inserted walls and floors are lined with black terrazzo. Some circle and semi-circle shapes are carved out of the floor and the walls, which can give the hints of the entrance and cast some light through the route for one’s journey in the showroom.

 

Along the original narrow bomber windows on the roof, the designer added a white cone volume to support the roof and draw the sunlight into the space, which makes the windows become a skylight amplification device. From time to time, sunlight penetrates through the bomber window, hit on the inclined planes on the inner sides of the cone and reflected into the center of space. Walking up the spiral staircase upstairs, guests will see the sunlight casting shadowson the furniture orsomeexhibits below. The carefully placed products and furniture are illuminated, floating in the dark background, and create an immersed journey for the visitors.

 

Materials Used:
- dark terrazzo 


FF&E:  
JOLOR – sofa,side tables,chairs,coffee tables,table,pouf,cabinets
JOLOR CANE collection – dining table,chair,cabinets 
NORR11 – armchairs,floor lamp,Ceiling lamp,table lamp 
Sun at Six – armchairs,coffee table,table,chairs
TALA – Ceiling lamp,table lamp  
Cassina – chair
VITRA – armchair
Modernica – chair 

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
La Dimora di Metello
next project

La Dimora di Metello

Hotels
Matera, Italy - Build completed in 2016
View Project