Kata House

Kata House

Architect
atelier thu
Location
Kakogawa City, Hyogo, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
atelier thu

Kata House

atelier thu as Architects

We has completed a house in higashi kakogawa, japan, with a layer of angled wooden louvers on its façade that secure enough privacy. the building takes the form of an archetypal house shape, complete with a gable roof and floor-to-ceiling glass façade at the front. its construction comprises a simple wooden frame structure, while the architects have wrapped its exterior with galvalume steel plates to protect it from the wind and rain.

 

We has slightly rotated the direction of the house’s layout at an angle, to ensure privacy from the neighboring buildings. we have also built a wooden fence on the south side of the site to block visual any contact between passersby and the residence. additionally, the angled wooden louvers are placed to further control the line of sight from inside and outside, thereby ensuring an open, yet private, living environment.

 

The building’s form helps block the harsh sunlight of summer and takes in the warm sunlight of winter. also, the strong summer light’s effect can be further adjusted through a japanese paper pleated screen. the eaves and inner walls of the house are covered with cedar, which gives the interior a warm appearance. when the sun goes down, the artificial light that comes from the interior illuminates the outer walls, made of cedar boards, and the louvers, which are built in cypress.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
RoofGalvalume
Product Spec Sheet
Roof
Old Ford Road
next project

Old Ford Road

Apartments
Bow, London E3, UK - Build completed in 2020
View Project