Lahti Travel centre

Lahti Travel centre

Architect
JKMM Architects
Location
Lahti, Finland
Project Year
2016
Category
Bus stations
Mika Huisman

Lahti Travel centre

JKMM Architects as Architects

The new Travel Centre is located at the heart of the cityof Lahti next to the existing, historical railway station. It forms a public transport hub connecting the rail network to the long-distance and local bus lines.


The new Travel Centre consists of a 60-meter long canopy for the bus terminal, enclosed elevator structures, local bus stops, and supporting landscape elements. There is also a cladding for the 80-meter long tunnel space underneath the new deck that forms a platform for the canopy.Together theseelements create an easily perceivable and high quality entity in a complex city environment in various levels.


Historically significant railway station, a solid red brick building from 1930’s, sets a characteristic milieu for the Travel Centre. The station building is included on the National Board of Antiques’ list of nationally significant cultural environments. Partially in front of it stands the new terminal canopy for the intercity busses. As the most prominent element of the new Travel Centre, the terminal canopy initiates a dialogue between the new and old elements. Its minimalistic sculpture-like form embraces the history and value of the area.


In terms of the cityscape, the Travel Centre provides a high quality and cohesive visual impression.The main materials, copper, glass and aluminium, were carefully chosen to meet requirements of the surrounding milieu.The canopy and columns are clad in perforated copper.Next to it, the delicate and airy elevator tower uses glass in both the outer walls and load-bearing structures.Inside the glass shell is the elevator shaft, covered in copper and copper wire mesh. It is an elegant counterpart to the powerful and streamlined silhouette of the canopy.The two other elevator towers, also made of glass and copper, are located in the northern part of the area.The elevator towers connect the lower level street to the northern bus stop shelters on Mannerheiminkatu.Together they create a portal to southwards of the city.


The space under the bridge deck is clad with anodized aluminium profiles.Noise reduction, general lighting and high-quality atmospheric lighting are all integrated behind the cladding.They create visually refined and acoustically pleasing environment to the tunnel-like space.The parts between the main structures - support walls, bridge railings, outdoor benches and walls - are all copper-clad as well to complement the appearance.


The Travel Centre is in use throughout the year and around the clock. Therefore special attention was paid to lighting.The electricity and HVAC equipment is hidden inside the structures.Light sources have been placed behind perforated copper parts in various elements and will enhance the character of the copper parts during the darker seasons.


Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More