Lilla Rågholmen

Lilla Rågholmen

Architect
Arrhov Frick Arkitektkontor
Location
Lilla Rågholmen
Project Year
2017
Category
Private Houses
Mikael Olsson

Lilla Rågholmen

Arrhov Frick Arkitektkontor as Architects

The private residence on Lilla Rågholmen used the free plan as a reference - a flexible floor plan, open facades, exposed structure, and horizontal openings – which enabled the program to be organized by the position of the sun, the angle of the views, and the request for privacy. Located on a private island in the Stockholm archipelago, the site context creates a building viewed in the round.

 

The house is grounded by a concrete plinth, cast directly on the exposed rock of the site. The concrete rises to form the perimeter of the house, and a cast-in-place sill continues around the foundation, lowered only for one to enter the home. The sill is used as a bench for sitting, storing, and a step to the outdoors; a gentle border.

 

From the plinth, a square grid of 16 steel post extend upward to support a low slung, overhanging wooden roof. The pavilion like space is entirely enclosed in glass, with 4.2m wide windows telescoping towards the corners, eliminating the boundary between inside and outside space. Few fixed elements are inserted in the plan - a kitchen in the center of the home, partitions around the bedrooms and bathroom, and a fireplace suspended above the concrete floor.

Project team
Mieczysław Karłowicz Philharmonic Hall in Szczecin
next project

Mieczysław Karłowicz Philharmonic Hall in Szczecin

Concert Halls
Małopolska 48, Szczecin, Poland - Build completed in 2014
View Project