Private residence

An overview of projects, products and exclusive articles about private residence

Project • By A&M ARCHITECTSPrivate Houses

Summer House in Karpathos

Sitting on one of the highest points of Karpathos, a authentic yet contemporary residence made its appearance on the rocky terrain of Othos with traditional forms and patterns taken straight from natural local sources. The vacation house designed and built by A&M became a unique addition to the village’s picturesque context. Through geometric volumes, laid on a variety of heights according to the site’s slope, the house completes the contours of land in a unique yet challenging way.  Α&Μ' s seamless service set spanned from conceptual design stages of Architectural, Engineering, MEP (in collaboration with PG Kamarinos office) and Interior Design services, up to styling and finishing touches as well as land... More

NewsNews • 27 Jan 2021

Pure and simple geometry defines the House of Jabuticabeiras

With its pure and simple geometry, natural materials such as concrete, wood and stone, House of Jabuticabeiras offers a warm and welcoming environment.   Felipe Araújo Designed by mf+arquitetos, the composition of the house comprises two parallel volumes on the ground floor and then another transverse volume above these two. The volumes result in an internal patio.   Felipe Araújo The lot itself has an exit to two streets, with the house then divided into two sectors with two entrances: being social and service. The layout of the house was established according to the family’s day-to-day living needs with an emphasis placed on the importance of the kitchen. Another important aspect wa... More

Project • By Nordic Copper from Aurubis FinlandIndividual Buildings

Font House

Gluckman Smith Architects’ Font House project – announced as an RIBA Regional Awards winner – is defined by its palette of high quality materials, including pre-weathered brass copper roofing. Font House is located within a historic walled garden in the grounds of Grade I listed Nevill Holt Hall in Leicestershire, UK. The new house and landscaped garden provide discreet entertainment space, supporting Nevill Holt’s Opera festival, and is at the heart of the owner’s vision of breathing new life into a historic country estate. The design takes on a symmetrical form with the composed presence of a pavilion. A large central reception space is framed by two simple bedrooms that project beyond the central mass of t... More

Project • By Uru ConsultingPrivate Houses

Box House

“A Clean, Well-lighted Place”, the title of a Hemingway story sits well with this Box House erected by the Design Firm, Uru Consulting. This unembellished house that is home to sunlight and the cool breeze of the Elanji tree, is situated near the International Airport, Calicut. Uru offers the perfect design for the Box House, a plain canvas open to the improvisations of the client with artistic sensibilities. Bauhaus Design and Minimalism: Arts and Crafts for Function Minimalism finds its manifestation through the Bauhaus design- combining Arts and Crafts a rare blend of aesthetic refinement and mundanity. This Scandinavian architectural design stands out for its harmoniously balanced geometric shapes, deep-rooted in one word:... More

Project • By AAANPrivate Houses

House Zevenhuizen

On the outskirts of Zevenhuizen, this house stands as a pure black sculpture in a patchwork of greenhouses, farmlands and dwellings. At first glance the slated house looks like a classical barn in the backyard, but upon approach it unveils a contemporary and sophisticated detailling. The house has been built on a plot in the Zuidplaspolder. The goal of the assignment was to create a modern dwelling that fits in a rural environment. The building is composed of a sober archetypal main form, in which additions and interruptions to the volume are avoided. Only few perforations have been introduced around the user space. To strengthen the archetypal shape, the roof surface and facade are made of the same material.  The living areas of th... More

Project • By K&M Design StudioPrivate Houses

House JP28

Set in a prime location in Bengaluru, this modern house provides a calm respite in the midst of a bustling city. The three-storeyed residence is inhabited by a family of four, and is a carefully curated juxtaposition of minimal aesthetics, functionality and concepts of Vastu (traditional Indian science of spatial design and placement).   The main entrance to the house leads the visitors to the portico on the first floor while the car parking entrance provides a more private access to residents via the internal staircase and the elevator.    The main visitor entrance reveals a double-heighted, extensive living area. The volume rendered to the living area maximizes fresh air and natural light in all connected spaces. The li... More

Project • By Dumican Mosey ArchitectsPrivate Houses

Atherton Residence

Designed for Bay Area luminaries in Atherton, California this residence reflects a well-orchestrated response to a host of requirements, technologies, and amenities. Built for living, working, entertaining, and play, the diverse building program created the opportunity to weave a rich tapestry of form, materials, and details that reveal themselves at every corner. Anchored by the primary palette of Sapele wood and Jerusalem Limestone, the structure radiates warmth and elegance. By ‘folding’ the front yard down to the basement level, the building sensitively reduces its height and presence on the site; and through expansive glass and openings creates an engaging dialogue with the outdoors. More
Living room

Project • By Urbanism Planning Architecture ItaliaPrivate Houses

Private Villa Abu Dhabi

Within an important residential area of high  quality villas facing the sea, a total built-up area of more than 2,500 sqm had been dedicated for the design and construction of a new three floor villa with underground service spaces . The villa comprises many bed room suites in addition to receptions, living and dining spaces, library, offices study rooms with children play area.  The facade that face the main street was designed  with a semi solid treatment, to preserve privacy, while the façade in front of the sea is characterize by transparent glass and balconies, and opens to the outdoor area that includes an open swimming pool and a well designed landscape. This luxurious villa of very high quality internal design... More

Project • By Doron Sheinman ArchitectsHousing

SHN Residence

The SHN residence at Neve Shalom is a private two-story building for single-family occupancy. Located at Wahat al-Salam/Neve Shalom—a one-of-a-kind Israeli Arab-Jewish village committed to cultural equity—the house’s position embodies the experience of accommodation in terms of both openness and hospitality.  Shaped in a ‘U’ around a celebratory entrance yard, the house’s typology conveys an invitation to enter, while simultaneously functioning as a protective shield for its dwellers. The wide, open and well-lit space at the entrance floor creates continuity, which is gently interrupted by the various moments of attraction within it.  One of those moments is the living room. It functions both... More

Project • By Melodi Zarakol ARCHITECTPrivate Houses

Graffiti Laneway House

Inspired by the curvature inherent in most graffiti, this laneway house incorporates curves into its elevations in a playful manner. More

Project • By Melodi Zarakol ARCHITECTPrivate Houses

Black & White House

A restrained monochromatic palette of white brick, white stucco, black painted wood, and black aluminum clad windows. This timeless black and white theme carries through into the interior finishes as well. ​This classically designed home balances grandeur with modernism on a quiet street in Toronto. More

Project • By KreonPrivate Houses

Private residence, Umbria

Photographer: Serge Brison This beautiful comtemporary villa, located in Umbria, Italy is entirely illuminaited with kreon tools of light. An array of kreon luminaries were used througout the entire villa. Tracklights, equipped with kreon erubo for flexible solutions, downlights and directional spotlights were applied as accent lighting. kreon nuit profiles add character and architectural unity to the living spaces whereas and kreon side luminaires, serve as floorwashers.  More

Project • By Tomecek Studio ArchitecturePrivate Houses

Helibarn Studio

The Helibarn Studio out-building is located in Montana. The structure includes a guest studio, garage and helicopter/equipment hanger.  The project is located on axis from the helicopter approach as suggested by experienced pilot consultants. The project buries itself into the hillside, diminishing the scale from the garage / drive approach. Conceptually the helicopter hanger ‘grounds’ itself like a rock while the upper level / lower garage share a continuous roof with overhangs that ‘lift-off or float’. The glass tower elevation is meant to act as a light beacon upon aerial approach and to assist with navigation and landing. The lines and materials of the building are interpretations of the utilitarian equipme... More

Project • By Arrhov Frick ArkitektkontorPrivate Houses

Lilla Rågholmen

The private residence on Lilla Rågholmen used the free plan as a reference - a flexible floor plan, open facades, exposed structure, and horizontal openings – which enabled the program to be organized by the position of the sun, the angle of the views, and the request for privacy. Located on a private island in the Stockholm archipelago, the site context creates a building viewed in the round. The house is grounded by a concrete plinth, cast directly on the exposed rock of the site. The concrete rises to form the perimeter of the house, and a cast-in-place sill continues around the foundation, lowered only for one to enter the home. The sill is used as a bench for sitting, storing, and a step to the outdoors; a gentle border. From... More

Project • By Arrhov Frick ArkitektkontorPrivate Houses

Atelier Lapidus

Atelier Lapidus was conceived as a summer house for a writer and his family. The design process began with vignettes – a small structure placed in a forest, open facades connecting interior and exterior space, a pool as a lake, a writing desk facing the evening sun. The decision to create a clear and minimal structure allowed the life inside the building to be unobstructed and untethered. Following the topography of the site, a concrete base was cast atop the bedrock. Nine steel columns, 70x70mm, 6m tall attached to the base. The façade - constructed of prefabricated massive wooden boards - stabilized the structure together with the upper floor slab. Windows encircle the upper and lower levels and a thin sloped roof encloses the struct... More