Live + Work - Hauserberg
gronych + dollega architekten

Live + Work - Hauserberg

Gronych + Dollega Architekten as Architects

The building was conceived to be a compact, accessible structure, offering a partwise office- and residential use divided into five units. The building's architecture symbolizes a ship that has been washed ashore in the urban area.

 

The organically shaped terraces and the spacious glazings are built in a way so they can correspond with the cardinal points. The main axis of the building is pointing south, where large window planes are placed in order to make the maximum use of the natural energy of the sun, while suffusing the interior with light. At the same time, the defined roof overhangs and the glazings in the south themselves are constructed to prevent overheating in the summer. This results in a variety of different space situations, emitting a high amenity value and making the exterior melt together.

 

Heating and cooling of the structure is resolved through gethermal heat, whilst a low-temperature panel heating guarantees comfortability.

 

Natural lighting and air conditioning, as well as a photovoltaic plant on the roof keep the running costs at a low.

 

Sustainability has been the main objective regarding the construction of the building. Materials were always utilized with the focus on meaningfulness. That is also why wood has been used predominantly, classifying the structure as a prefabricated wooden post construction. The stairwell and elevator shaft are made from board plywood, whereas the facade, balustrades, terraces as well as the fooring are made from solide wood. Only the lower level, which contains technical rooms and ancillary rooms, is made from concrete and serves as a carport. 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ShowerCORIAN® Design
ShowerHansgrohe SE
BathroomDuravit
Product Spec Sheet
Shower
Shower
Bathroom
by Duravit
DAY-CARE AND YOUNG WORKERS HOSTEL
next project

DAY-CARE AND YOUNG WORKERS HOSTEL

Student Housing
ZAC des Lilas, France - Build completed in 2013
View Project