Louis-Hébert Residence
Alex Lesage

Louis-Hébert Residence

Vives St-Laurent as Interior Architects

Vives St-Laurent presents its renovation of the Louis-Hébert residence, located in Montreal's Rosemont neighborhood, which stands out for its lightness and simplicity. Originally a duplex, its conversion was meticulously planned by the architects, who carried out the initial renovations 15 years ago. The firm's mandate reflects an adaptation of the existing structure and a complete renovation of the first floor and upstairs bathroom. In fact, all spaces, with the exception of the bedrooms, were redesigned to meet the needs of a family of five.

Right from the entrance, the design team observed a spatial organization specific to the context of the Montreal plex. This is characterized by a central vestibule giving access to the rooms on either side of the corridor. The room adjacent to the entrance is transformed into a boudoir, becoming a new multi-purpose living area. The integration of a wall-mounted bookcase, seating, and an integrated desk further enhances the functionality of the area. The glass partition plays a dual role, delimiting the space while allowing natural light to illuminate the room.

photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage
photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage

Throughout the project, the residence's original elements are meticulously preserved and sublimated. The arches have been rounded to soften transitions between spaces, offering a smooth, flowing aesthetic. The original flooring has been carefully sandblasted, preserving the home's authentic character. The ceiling medallions, left intact, bear witness to the previous divisions of the first floor, adding organic texture and unique charm to the renovated space.

The existing staircase is adjusted to harmonize with the overall design. Indeed, the wooden steps are sandblasted and restored to match the existing floor. The railing is also modernized to bring a lighter visual feel, while elegantly dividing the space and structuring the dining room and living room. In the dining area, an original antique piece of furniture is repainted and modified by the addition of fluted glass. This element integrates harmoniously and enhances the white oak table custom-made for the customers.

photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage
photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage

The renovation of the rear facade was undertaken to improve the connection with the backyard. A large fixed window opens onto the pool and landscaping, creating a frame for the surroundings. Between the dining room and kitchen, an arch aligns with the white oak island, creating a visual block effect. This island is the central element of the room, introducing a streamlined kitchen featuring neutral tones. Quartz and lacquer, used with finesse, create a tone-on-tone effect that softens the volumes, bringing a sense of serenity to the kitchen. A coffee corner and pantry, equipped with an additional sink, offer occupants the opportunity to discreetly conceal everyday items such as the toaster and microwave. This meticulous design combines aesthetics and functionality to create a living space that is both elegant and practical.

photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage
photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage

Going up to the second floor, a skylight above the staircase brings in zenithal light, flooding the space with a soothing natural glow. A second skylight, replicating this effect, enlightens the upstairs bathroom. The design concept revolves around the creation of an airy, muted space, fostering an atmosphere that promotes relaxation. The custom-made vanity unit is designed to evoke a subtle reminder of the kitchen, unifying the aesthetic across the residence's spaces.

As a result, the Louis-Hébert project embodies a meticulous and inspiring renovation that honors the unique character of the building with sensitivity and finesse. The final result is a tangible testimony to the harmony between the original elements and the contemporary solutions integrated by the design team.

photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage
photo_credit Alex Lesage
Alex Lesage

Team:
Architect: Vives St-Laurent
Project manager: Léa Courtadon
Contractor: Cassia Paquet
Photo credit: Alex Lesage

Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More