Luxembourg National Library

Luxembourg National Library

Architect
Bolles + Wilson
Location
Luxembourg City, Luxembourg | View Map
Project Year
2019
Category
Libraries
Christian Richters

Luxembourg National Library

Bolles + Wilson as Architects

The task of the Patrimonial and Universal Library is the housing and protection of Cultural and Intellectual Texts– a foundation stone of the intellectual community.
For the BnL a compact, energy efficient building volume houses a wide range of functional entities. A transparent imposing, but at the same time inviting, facade fronts onto the Avenue John F. Kennedy. Internal functions unfold sequentially from this entrance gesture; Foyer +, Café (with upper level Conference +seminar rooms), next the Reading Room – a landscapeof terraced workstations and bookshelves.  The principle building block is located deep within the building, a central and compact archive over five levels. This secure core is encased by public spaces and forms a
plateau on top of which the largest bookshelf area and reading-deck is found.

 

The principle facade material is large format red precast concrete panels - a patchwork due to a variety of surface treatments (water/sand-jeting, acid washing). The architectural intention is homogeneity, a material unity of the overall building volume, with an undercurrent of surface articulation. The archive plateau is encased in a bastion-like wrapping of stone-filled Gabion cages.

 

Planning prioritized energy efficiency; technical installations take second place in favour of an activating of the buildings thermal mass to engender a sustainable
interior climate. Geothermal heat pumps are installed below the foundation plate and on the roof photovoltaic panels. Interior materials were chosen for their thermally absorbing capacity to allow night-purging, an activating of the building mass to dampen temperature extremes. The cradle-to-cradle principle was wherever
possible the referent in choosing materials. The widespan roof structure in laminated timber is, via air circulation within the roof layer, also thermally activated.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

Vertical House
next project

Vertical House

Private Houses
Flemington, Victoria, Australia - Build completed in 2019
View Project