Milwaukie Way

Milwaukie Way

Architect
Waechter Architecture
Location
Portland, United States | View Map
Project Year
2016
Category
Shops

Streets

Restaurants
Lara Swimmer

Milwaukie Way

Waechter Architecture as Architects

Designed by award-winning Portland architect Ben Waechter, construction has completed on Milwaukie Way, a contemporary addition to a Spanish Colonial Revival structure that provides an intimately scaled urban alleyway.


Milwaukie Way is a new pedestrian alleyway formed by an existing 1929 Spanish Colonial-style building and two new buildings that wrap its south and west sides. The new buildings are each two storeys high with a cafe, a restaurant, a salon and retail shops comprising the ground floor levels and offices on the second levels. Together, the new and the old create a vibrant pedestrian alleyway reminiscent of intimate Old World streets.


The new buildings are clad in vertically ribbed black metal. A consistent pattern of 6-foot wide window and door openings were “cut” from this dark textured surface to create a ribbon-like effect. Corners are rounded to further enhance the appearance of a continuous, uninterrupted surface. This “ribbon” becomes a quiet and complimentary backdrop to the existing stucco and terracotta building.


Internally, support functions, such as bathrooms, stairs, and mechanical equipment, are grouped in a central core allowing the retail and office spaces to have exposed floor and roof structure. The exposed “ribbed” wood joist ceilings on each level give the open spaces richness and texture.


Milwaukie Way reconsiders a standard infill development through the lens of creating lively, yet intimate public spaces first. The ambition of the project was to not only graciously accommodate the requested program for the client, but to contribute an urban alley scaled for neighborhood gatherings, interaction and chance meetings.


Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More