MOSHA TWIN VILLA

SPECIAL SPACE STUDIO as Architects

Inspiration from vernacular architecture concepts is always a challenge for architectures. We believe that shouldn’t see this from formal perspective and in this project we seek to apply Iranian vernacular architecture’s taste in modern space. 

 

On the other hand, the client’s order is about designing two villas in one site. By designing a common yard and enclosing stairs which is combined with site energy, different stages in different levels was created. This leads us to a variety of open, semi open, private and public spaces that affects the interior spaces. This special consideration of site, caused a coexistence, companion and neighborhood of two villas.

 

Project is about design of two villas in a site with area of 2000 sq.m. And 40% slope. The important point in beginning of design is about locating zones on site and according to client order, the site was divided into 3 parts and the middle part is common area between two villas. In this area, we placed pool volume as a valuable element and two stairs that are backbones of design and dividers of each villa’s border. These stairs connect the lowest level of site to the highest level. 

 

In the left and right side, we placed two villas so that they embrace the yard and stairs. Their public zones are facing to the common yard and private zones to site. According to this zoning, three levels of each block was created. Site stairs come to the landings in each level and lead to yards in front of openings.

 

The possibility of water flow in the project was a positive result of sites’ high slope. Rain water moves in streams and stores in the ponds in lowest level of site.

 

The roofs were sloped in different directions and large openings was created to answer to climate restrictions. 

 

Openings give the most view from the inside out and in reverse. In this way the visual privacy was obtained.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Three-Family Residence
next project

Three-Family Residence

Private Houses
Chemin de la Cornèle 30-32-34, CH-1095 Lutry, Switzerland
View Project