New build villa

New build villa

Architect
BUERO BECHTLOFF
Location
Aumühle, Hamburg, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Piet Niemann
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Flachdach-Fenster KONVEX-GLAS VELUX CommercialVELUX modular skylight system
Sky-Frame 3 Classic / Skyframe Arc Sky-Frame AGSky-Frame Classic
Wood-aluminium windows / mullionLantz Fenster
Brick - Columba K40 Petersen Tegl
Icestorage "natural cooling" Viessmann Ltd

Product Spec Sheet
Flachdach-Fenster KONVEX-GLAS
Sky-Frame 3 Classic / Skyframe Arc
Wood-aluminium windows / mullion
Brick - Columba K40
Icestorage "natural cooling"

Residential house with cooling system

BUERO BECHTLOFF as Architects

This new house close to Hamburg was built for a married couple. The result was a low-rise building with a special ice storage heating system that can cool the whole house in the hot summer months via the concrete roof, thus ensuring an indoor climate that can be optimally adjusted to suit older people’s needs.

 

Aumühle, Hamburg. Just outside Hamburg in the municipality of Aumühle, a new build villa has been constructed for a married couple. The aim was to create a sustainable building with a striking design language that could be lived in by the residents into old age without requiring renovations.

 

The unusual shape of the floorplan is a result of the topography of the site itself. A Z-shape connects the relaxation spaces, the living and cooking area and the generously appointed garage that can house up to three cars.

 

The new build is accessed via a path that runs along the side of the road. The entrance area is split into two sections at an angle of 115 degrees. In the north-western section are located the private relaxation areas with bedrooms and dressing rooms, two bathrooms and a utility room. In the basement area that is incorporated into this section, there is a workshop, two additional storage and utility rooms, a laundry room and small apartment with two rooms and view of the garden.

 

In the southern section, a kitchen with dining area, a living room and a study that can be divided into individual areas thanks to large floor-to-ceiling sliding doors continue the spatial flow. In order to be able to use the living room to the full even in old age, the whole area has been designed to be completely accessible. All rooms have floor-to-ceiling windows that look out to the west into the extensive garden. The bend in the entrance area can be experienced on the garden side via a rounded pane. A large-format roof slat construction integrated into the canopy gives rise to a special play on shadow in this area, both inside and outside.

 

A special technical feature is the steel construction of the canopy that is attached to the concrete roof. This projects out by up to two metres and serves as a framing element that provides sufficient shade for the otherwise bright rooms. Blinds flush with the ceiling can be used to darken the rooms as required. In the hot summer months, room temperatures that are too high can pose a severe risk to health, especially for older people. To counter this, the whole roof of the building can be cooled using an emissions-free ice storage system, enabling the inside temperature to be actively regulated.

 

The elongated, single-storey shape of the building creates a dynamic that is picked up again in the reduced façade design. A dark, thin-format brick is used as a relief along the outside surfaces and emphasises the horizontality of the building in combination with the curved walls and custom-made rounded panes.

 

Material Used :
1. Wood - aluminium windows / mullion - Lantz Fenster
2. VELUX Modular Skylights / Flachdach - Fenster KONVEX-GLAS - Velux
3. Sky-Frame 3 Classic / Skyframe Arc - SKY Frame
4. Ice storage "natural cooling" - Viessmann
5. Brick - Columba K40 - Petersen Tegl

This story is available in multiple languages
Share or Add New build villa to your Collections
Allum Lane
next project

Allum Lane

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2018
View Project