Nike Football Training Centre

Nike Football Training Centre

Architect
RUF project
Location
Klipspruit, Soweto, South Africa
Category
Sports Centres
Wieland Gleich

Nike Football Training Centre

RUF project as Architects

Situated in the heart of Soweto, the Football Training Centre is the centre of football in South Africa, where 1200 teams and 20,000 footballers will play each year. In less than 6 months, the facility was transformed into a state of the art football training centre - the first of its kind in Africa - the facility encompasses 2 new full sized artificial pitches, 2 junior turf pitches, new lighting, a clubhouse & player lounge, an education facility for the Grass Roots Soccer & Life Skillz program, a Training Gym, Physio & First Aid facility, a Product Trial, Catering , Administrative Offices, Viewing Deck and new Change Rooms. The Clubhouse & Player’s Lounge house regular and in-depth tips and insights from Nike Athletes & Coaches and a place for coaches and players to focus on the tactical and strategic aspects of the game.


The facility has been designed from the outset for and around the player, supporting the various aspects of their training. The concept was to create a clear but intricately woven relationship of spaces with transparency between functions, such that views between spaces to and from other areas of the building are established. Everything has been considered to make the facility flow and remain “open” while managing the reality of creating a secure and safe place to play football.


The existing situation at the football park was a very high solid perimeter fence around the entire property so that you couldn't see in, and the auxiliary buildings themselves had bars on the windows. Theft and personal security was a real concern, and it was critical that we provided a safe place for the boys and girls to be able to focus their attention on football, and not worry about some of the issues they may be facing on a day to day basis outside the training centre. At the same time the project was for the community, and as such needed to convey an openness and transparency while at the same time deal with the realities of the context it was in. We therefore integrated security into the design of the facility itself such that it became 'invisible' in away. We opted for Clear-View fencing to the perimeter, to allow clear views in and out of the grounds to the community.


The building itself has limited access points with roller shutters, and at pitch level the large steel doors can be opened up such that while in use during the day you can really open the facility up without the visual imposition of heavy security. An internal courtyard was created between the main buildings, and the very talented artist Kronk was commissioned to help us turn the security fence into something beautiful, integrating his artwork into a woven chain link fence. The facade itself, as a timber louvre structure, provides a secure perimeter to the large expanses of glazing facing the field , while at the same time minimizes passive solar gain to the east, north and west.


The design of the main building inherently used a series of passive solar principles to minimize the use of high energy dependent mechanical systems, but maintain a comfortable temperature range for interior and exterior spaces. over the pitches, the overhang provides shade before and after the game. The south facade has it’s sandstone exposed and houses a growing list of players who distinguish themselves on and off the pitch - their names permanently apart of the building and it's future.


As the main building is quite simple and monumental in form, the materiality was carefully chosen to connect the building to it's context. Local materials were utilized in non traditional ways, overlapping them and playing with reflection and shadow. The overlap of the timber louvres and the stone rain screen creates an ever changing facade to the fields, depending on your angle of view and the time of day. From the interior, the shadows create dramatic overlapping patterns and colour, which again speaks to the incredible beauty of the South African sun.


To both the interior and exterior we wanted to play with this idea of refined roughness. We purposefully used a limited palette of raw, straight forward materials such as concrete, stone, timber and steel and then set these off of each other in a variety of ways to play with light and create a sense of warmth. The training centre was intended by Nike to respond and support both the mental and physical aspects of the game of football and as such we were trying to interweave such ideas as community, learning, health, aspiration, hope, pride and excellence into the design. It was critical that the building have soul and resist the typical concrete-block bunker that is often the case with sports facilities, but at the same time deal with the functional realities of being a training centre.


The intent of the project was to provide a lasting home for football in the dynamic community of Soweto that would continue on past the world cup.

Project Credits
Architects
Daylesford 1863
next project

Daylesford 1863

Private Houses
Daylesford VIC, Australia - Build completed in 2019
View Project