Origami House

Origami House

Architect
ALEXIS DORNIER
Location
Mas, Indonesia
Project Year
2016
Category
Private Houses
Alexis Dornier
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersGROHE
ManufacturersSika
ManufacturersFranke
ManufacturersTOTO
ManufacturersAcor
ManufacturersLG Electronics

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
by Sika
Manufacturers
by Franke
Manufacturers
by TOTO
Manufacturers
by Acor
Manufacturers

Origami House

ALEXIS DORNIER as Architects

Folded pavilion structure embracing texture and craft, and confluence of interior and exterior. Various cubic volumes connecting to it in all directions.Standing on a seemingly solid plinth, the pavilion gives shelter from heavy tropical rain falls and sun, while enabling full, unobstructed enjoyment of the lush surrounding of rice fields and jungle.


The pavilion is a wood clad space truss made of steel and decked with traditional teak wood shingles. Different cross sections of cantilevering A-frames create a sequence of warped surfaces that give the ceiling its character. The roof shelters communal activities and emphasizes a place of gathering.As further reading suggests the house has two fronts, meaning its side-front and its front-front, both translated into the load bearing, and shape giving structure of its roof. The ceiling is a timber grate enabling airflow, resulting in a comfortable climate, even on hot days.


Under the stone covered concrete base, that also holds the pool, one finds 2 bedrooms, the lower double height loft like living room, and a separately accessed studio, more deck space and garden flowing alongside a winding creek.The 3 dimensional distribution and orientation of spaces seeks to maximize privacy for each room and space offered in the residence, at the same time provides different places of gathering and activity. Like a village in a house, the spaces form a compound - reinterpreting traditional way of Balinese compound living.


Nearly all surfaces are clad with 'Baligreen' a type of strongly textured sand stone. Diagonally cut and mirrored stone plates create are a strongly articulated texture for floors and walls to reflect the folded ceiling planes of the pavilion. Recycled teak wood and iron wood floors were embedded into the stone floors at areas of resting and playing.To emphasize the sensation of open living, the facade can be vastly opened at convenience, to enjoy the space beneath palm trees in a lush tropical environment.

Share or Add Origami House to your Collections
Project team
Stone Villa in the Veneto countryside
next project

Stone Villa in the Veneto countryside

Private Houses
Venice, Italy - Build completed in 2016
View Project