Out of the box

Out of the box

Architect
Arjen Reas
Location
Netherlands
Project Year
2016
Category
Private Houses

Out of the box

Arjen Reas as Architects

Villa Out of the box is situated on the edge of Zoetermeer, next to the Bentwoud Park. The design is a contemporary interpretation of the rural surroundings. Inspired by the local building typology, the villa closes itself off from the busy street, only to open itself up to the garden via several carefully designed terraces.


For their home, the owners wanted en rustic and robust building that at the same time was light and spacious. Therefor the main core of the house is designed as to resemble an old barn, with a black timber exterior and a recessed thatch roof. The extensions for the kitchen diner, the study and the garage form a strong contrast to the barn. Sleek white boxes, interconnected by a robust white wooden beam.


Due to the specific layout of these boxes, outside spaces are formed with several unique characteristics, so that the owners can enjoy the gardens all year round.


Large openings in the wooden façade create a smooth transition between the terraces and the interior and flood the house with natural light. This interior is characterized by a large degree of spaciousness while at the same time providing intimacy and diversity. The large kitchen diner is connected seamlessly to the main living area, but by slightly offsetting the spaces an element of surprise is created adding to the feeling of space.


Designed as a well-tailored suit the house adepts effortlessly to the needs of its inhabitants. Whether enjoying a glass of wine at the large kitchen island, relaxing in front of the fireplace or sunbathing on one of the terraces Villa Out of the box is above all a home in which to enjoy life.


Year: 2016 Location: Zoetermeer Client: Private Phase: Completed


I.a.w. Van Voorden Architecture

Share or Add Out of the box to your Collections
Project Credits
Architects
Shibui House
next project

Shibui House

Private Houses
Waikato, New Zealand - Build completed in 2019
View Project