Over the Edge

Over the Edge

Architect
Jonathan Burlow
Location
Hythe, Kent, United Kingdom
Project Year
2020
Category
Private Houses
Simone Bossi

Over the Edge

Jonathan Burlow as Architects

Over the Edge is a minimal house located in Hythe, Kent, United Kingdom, designed by Jonathan Burlow. The project is set in a confined context with the architecture exploiting the potential of the site in a furtive manner. The extension takes on a superficial configuration of the existing houses prototypical elements; large windows, brick walls and a pitched roof.In doing so, the addition is aligned within its context yet pronouncing itself through a refinement of substance.

 

The concept of the addition to the main house arrivesas an expression of the ideologies behind the historic rural grain store buildings, typically constructed in Southern England during the 18th century.Commonly grain store buildings werebuilt separated from the main houseon saddle stones,lifting the granaries above the ground, thereby protecting the stored grain from vermin and water seepage.The extension references the rationale at the time, lifting the kitchen from the ground and placing the space on a concrete pedestal.

 

In giving the appearance of separation, the addition is pushed away from the main house causing the extension to project over the edge of the concrete. The landscape falls away beneath the cantilevered edge,giving the impressionof being lifted from the ground.

 

The materiality of the extension remains contextual by using clay bricks yet distinguishes itself through its constructed appearance. The stacking of the bricks is derived through the idea of how the produce was stored within the old grain store buildings. Typically,white sacks full of grain would be organised in a stacked manner. The extension embodies this through its exterior stack-bonded brickwork composition.

 

The interior space presents itselfas basic in finishing’s and fixtures,allowing the activities and furnishings that will evolve and change through time to become anever-changingcuration of one’s habits and choices.

 

Material Used:

1. Bricks: Petersen Tegl

2. Specialist concrete: Lazenby’s

3. Glazing: Maxlight

4. Kitchen worktop: Henderstone

This story is available in multiple languages
Share or Add Over the Edge to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Kitchen worktopHenderstone
Specialist concreteLazenby
GlazingMaxlight
BricksPetersen Tegl
Product Spec Sheet
Kitchen worktop
Specialist concrete
by Lazenby
Glazing
Bricks
The Design Museum
next project

The Design Museum

Museums
Kensington High Street, Holland Park, London, United Kingdom - Build completed in 2016
View Project