Paco House

Paco House

Architect
Zooco Estudio
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Imagen Subliminal
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SofaAndreu World
Sand
FurnitureBilliani srl
Smart glassesAzzimonti
Wine CoolerLiebherr
Motorized wooden VenetianMOTTURA
LightingRovasi

Product Spec Sheet
Sofa
Sand by Andreu World
Furniture
Smart glasses
Wine Cooler
Motorized wooden Venetian
by MOTTURA
Lighting
by Rovasi

Casa Paco

Zooco Estudio as Architects

Madrid skyline as a background
Our clients, father, and son were looking for a shared home, but with sufficient spatial independence from their private areas. A unique space with the possibility of fragmentation according to daily needs, which admits some kinds of family configurations that are far from the traditional stereotype. In this way, we generate an integrating space, which brings together all the common areas and enables some connexions of certain private areas.

The layout of the house is simple: a duplex connected by a central void. On the ground floor are the common spaces such as the living room/kitchen/dining room and the bedrooms. Upstairs we find the son’s apartment, an open space with common areas and a big terrace. The modeling and design of the spaces are done strictly through two unique materials, oak, and black marble. We simplify the aesthetic language of the house and prove the dignity of natural, raw materials, without anything artificial.

This material duo, together with the white walls, glass, and mirrors, identifies and defines each space and element, from the large central island in the kitchen to the interiors of the different bathrooms and toilets. The common materiality of all the spaces, brings serenity and fluidity to the house, reinforcing the unique and integrating character of the project. To provide flexibility in the configuration of the spaces, we designed a system of sliding gates along the entire upper floor. This system, while reconfiguring the spaces, brings warmth and nobility to the walls. This system appears as a leading element in the aesthetic discourse.

As an element of communication between floors, we designed a flying staircase, as light as possible, to precisely enhance the fluidity between spaces and the integral perception of the home. All project elements, except for sanitary ware and taps, have been designed ad hoc, always from the premise of the common materiality of wood and stone.

 

Material Used:
1. Mottura - Motorized wooden Venetian
2. Vonna - Kitchen furniture
3. Rovasi - Lighting
4. Azzimonti Paolino - Smart glasses
5. Liebher - Wine Cooler
6. Andreu World - Sofa Sand
7. Billiani - Furniture

 

Software Used:
Autocad  
Photoshop  
Rhinoceros  
Revit 

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More