Peak-a-Boo House

Peak-a-Boo House

Architect
Post Architecture
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Revelateur Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windows & Patio DoorsBrock Doors & Windows
Custom MillworkClarke’s Custom Woodworking
ManufacturersFireplace Concepts
FurnitureInabstracto
Oven & RangeKitchen Aid
FurnitureLuxo

Product Spec Sheet
Windows & Patio Doors
Custom Millwork
Manufacturers
Furniture
Oven & Range
Furniture
by Luxo

Peak-a-Boo House

Post Architecture as Architects

There are challenges when it comes to delivering architectural renovations, let alone a complete transformation and doubling of floor area, on a restricted budget. Located in Etobicoke—a suburb of Toronto—Peak-a-Boo House overcomes those challenges, delivering a modern, light-filled, and liveable home for its new owners. This project owes its name to the playfulness of the interior spaces, the unexpected height (peak) upon entering, and the spatial relationships that constantly reveal new sight lines.


Designed and delivered for a mature couple with an often-visiting family, the architectural addition allowed the three bedrooms and bath to be relocated to a separate floor from the main living spaces. The bedrooms are modestly sized, but have views all around. There are playful openings from a bedroom, and even a bathroom, to the gabled space of the main floor below, with openings that could be adjusted to allow more privacy when needed. They even allow for a peek not only to the the open concept living spaces below, but also to the surrounding streetscape and backyard beyond. When left open, the 700 SF upper level feels much larger.


The steel beam supporting this floor is visible from the main, double height Living Room; left exposed and painted black; it draws the attention to the height and weight of the addition. The peeked living room, at the front of the house, features a fireplace and millwork wall, with a black-stained hearth merging into the stair landing at a 30 degree angle. The stair itself disappears behind a wall of millwork, making the black hearth/landing at the foot of the stair more mysterious and inviting. The kitchen millwork is also colour-blocked with the same black and white accent colours used throughout the interiors to accentuate depth and changes of plane. The views expand to the exterior landscaping and the kitchen island is rotated to take advantage of the width of the house, facing a glazed wall to the rear yard.


The composition of light and dark materials repeat themselves throughout the house, and offer a harmonious visual throughout the open space. They are more than cosmetic elements as the dark accents unite objects and spaces into a larger composition and adds to the perception of depth; the bright white colours expand light into the spaces and add to one’s sense of well-being. Each material and element has been selected to play off the other’s strength in modest and simple ways. Their combined effect, wholistically, offers a warm and comforting home fit for the lifestyle of its inhabitants.

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More