Penthouse, Amsterdam

Penthouse, Amsterdam

Architect
Jeroen de Nijs BNI
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2015
Category
Apartments

Housing

Private Houses

Penthouse, Amsterdam

Jeroen de Nijs BNI as Architects

Penthouse, Amsterdam


Former office building in Southern Amsterdam gets rezoning to 4 luxury apartments.


The assignment is to the hull of the 4th floor (penthouse) with a comfortable interior with the roof. It is a living space of 225 m2 with a roof terrace of 173 m2 for a married couple with a daughter of 13 years.


The detached property is on all sides with large windows and spacious balconies on the South and West. To the unobstructed view to preserve the long sightlines over the city opted for an open floor plan. The industrial character of the hull is intact to emphasize this loft-like feel. The position of the sun has largely determined the layout. The private sleeping and bathing areas are on the east side (street side) presented, through which the sun has free reign in the living areas. By moving the entrance door of the apartment to the stairwell was possible to enter the living room directly from the elevator. This elevator shaft is attached with the installationroom, the laundry room and stairs to the roofterrace. This ‘core’ is conceived as a huge furniture and as such materialized and detailed, in contrast to the raw and industrial shell. In the narrower area between the living room and kitchen smell rotating fireplace which the fire can be seen from all angles. The layout of the roof follows the sun as well. In the morning a cup of coffee in the lounge in the afternoon sprawled on the sun beds and evening dining table. The terrace is partly equipped with artificial grass and big olive trees to create shelter and intimacy.


The sustainable redevelopment project has also made good use in the interior of the building techniques of the time. The applied materials and columns structure of characteristic elements in the design. The entire living room has underfloor heating in the floating concrete floor. With this installation space in the summer can also be cooled.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Tum Thonglor
next project

Tum Thonglor

Restaurants
Langsuan, Bangkok, Thailand - Build completed in 2020
View Project