Princes Mews

Princes Mews

Architect
Neil Tomlinson Architects
Location
London
Project Year
2019
Category
Housing
Product Spec Sheet

ElementBrand
Antonio CitteroGROHE
Suspended bare-bulb chandelierBuster + Punch
Grey ceramic tilesDomus
ManufacturersMiele & Cie. KG
ManufacturersSonos

Product Spec Sheet
Antonio Cittero
by GROHE
Suspended bare-bulb chandelier
Grey ceramic tiles
by Domus
Manufacturers
Manufacturers
by Sonos

Neil Tomlinson Architects wins Residential Interiors GOLD at London Design Awards 2019 for Princes Mews project

Neil Tomlinson Architects as Architects and Interior Designers

Neil Tomlinson Architects has won the GOLD Award for Residential Interiors at the London Design Awards 2019 for its Princes Mews project. The scheme saw the practice converting a former commercial mews garage in London’s Bayswater Conservation Area, creating in its place a stylish and free-flowing 3-bedroom/2-bathroom family home. The spacious, light-filled property now features two stand-out timber staircases, in solid and slatted oak, as well as a brand new, 52 sq m lower-ground floor, increasing the property’s floorplate by a third. 

The original property formed the central part of a former commercial working garage at ground-floor level, with apartments above. The project client, Sizona Property Development, which specialises in mews homes refurbishments, commissioned Neil Tomlinson Architects to convert the garage into three individual residences, of which the award-winning scheme is the central one.

The brief for the conversion was to create a clean, crisp, architecture-led design, with exposed brickwork and high-quality, natural and tactile materials, as well as ensuring a feeling of space and inter-connectivity between the levels. As the property is located within a Conservation Area, the generous, street-level open fenestration and open façade, associated with the former workshop unit typology, had to be maintained. 

‘The main challenge on this project’, architect Neil Tomlinson explained, ‘was to create enough light ingress, as the property had only one existing aspect at the front and no light whatsoever from the rear. The layout is also typical of mews houses, in that it is typically long and thin, so getting light to the rear of the property was key. The retention of the street-level fenestration was one element we used to resolve this challenge.’

The house’s upper floor also gained extra light from three new rooflights, two of which are located over the bathrooms, whilst a third larger rooflight sits directly over the open-slat timber stair that leads up from the ground to the first floor. The rearmost part of this roof slot has been left open to the elements and forms a mini external garden lightwell space, adjoined by a full-height, naturally-lit window into the rear bedroom. 

The new design also ensured the new home was as open and light as possible by introducing two feature staircases in oak, located so as to maximise light to both the lower-ground and first floors. The solid oak stair from the ground to the lower ground floor, for example, is located right at the front of the property, bringing natural light into the windowless underground space from the ground floor façade glazing, whilst the louvred stair from the ground to the first floor is made up from vertical oak panels, increasing light ingress to the rear of the ground floor from the upper storey rooflight, whilst also underlining a feeling of space. The stair and main features of the house are additionally lit by concealed lighting hidden within stair ceiling edges by LED tape lights.

The new lower ground floor storey, where an open-plan kitchen, dining and lounge area are located, also benefits from additional artificial light in the form of a suspended bare-bulb chandelier from Buster & Punch, reaching down the stairwell from the ground floor ceiling. The kitchen design is bespoke (designed by Neil Tomlinson Architects and made by A&R Kitchens) and also light-reflecting, featuring gloss-lacquered, polyester, powder-coated units (in pure 9010 RAL) and white quartz worktops, with all kitchen equipment by Miele.

When it came to the interior furniture, the chosen pieces are clean and minimalist in feel and are supplemented by carefully-chosen artworks, including a wooden sculpture on the ground floor and a stand-out photographic artwork in the ground floor lounge of a cloud caught in time by leading artist Berndnaut Smilde.

To keep the look and feel of an exposed brick wall at the rear of the ground floor – given that the existing wall’s thermal values were not sufficient - a duct wall was introduced with brick slip cladding, ensuring improved thermal values, but maintaining an exposed-brick look and feel. 

As land value is at a premium in this part of Notting Hill, all spaces were made functional, including the usually awkward triangular spaces beneath the stairs, which were used to conceal the main water pressurised tank and boiler equipment (basement stair) and A/V equipment room (ground floor to first floor stair). A mirrored niche area was also introduced at ground-floor level to increase the feeling of space, with hidden areas to each side, one for bicycle storage and another for bins, as regulations stipulate that bins aren’t allowed to be left outside in the mews! The property has underfloor heating throughout, as well as a Sonos AV system, with speakers concealed in the ceilings. 

On the first storey, there are two child or guest bedrooms with one shared bathroom and one master suite with a second en suite bathroom. Both bathrooms feature cladding in grey ceramic tiles from Domus, as well as bespoke European oak vanity units and Antonio Cittero by Grohe taps.

Project Credits
Architects and Interior Designers
Cristobal Balenciaga Museum
next project

Cristobal Balenciaga Museum

Museums
Getaria, Spain - Build completed in 2011
View Project