Résidence des Erables

Résidence des Erables

Private Houses
Quebec, QC, Canada - Build completed in 2018

Résidence des Erables

hatem + D / etienne bernier architecte as Architects

Our team has been mandated to add a new room to a townhouse in Quebec City. The 112 sq. ft. expansion takes place in the house back yard. The idea intended was to provide a simple contemporary gesture that could easily fit into the architectural ethics of the neighbourhood.


The owners have expanded to create a new logic into their living spaces. Space, light, intimacy and "openness to the outside" are the key words of this conception.


The extension takes the form of a dark tinted glass cube. The large apertures are precisely cut and create a new supply of natural light that enters in one of the most coveted rooms of the house, the kitchen.


The cube and the façade meeting allows to design an intimate terrace. A geometry imagined to see without being seen relying on internal-external relations.


The project expresses a willingness to build a sober expansion that respects the genius of the neighbourhood. A mix of style that blends the classic with modernity in a coherent set.

The Kaisa House Library
next project

The Kaisa House Library

Libraries and Universities
Fabiansgatan 30, 00101 Helsingfors, Finland - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter