Residence | Skewed Vibe

Eminence Architects [Research + Design] as Architects

A skewed plot set in a tight residential area in tripunithura, ernakulam and a one line expectation from the client “a spacious, well ventilated house with minimalistic unique features” has evolved into a skewed monotone house full of vibes. The east facing 5 cents plot is surrounded by a vacant land on to the west, a closely constructed house on the south and a passage for the plot behind on the north. The idea was to use the maximum plot area available keeping the angles intact.

 

The spaces of the house are juxtaposed as three principal bays. The zigzag entry steps through the central bay leads to a double height foyer space with the living room on to the right side. The living room has a split level ceiling with a large opening to the east, which is carefully buffered with a strip of landscape and screened with a custom designed perforated semi-concrete wall which lets in the beautiful morning light. This northern bay in the ground floor, houses the living room and a guest bedroom with an attached toilet. The furnishings are minimal with a monochromatic tone colours in the custom designed TV console, the architrave and the crockery unit. The guest bedroom is furnished with two single beds and a wardrobe with dressing unit finished in a combination of wood grains and grey laminate, are contrasted with the pale yellow wallpaper for one of the walls and the window curtains.

 

The dining room with pooja space in crockery unit is the connecting space between the northern and southern bay. The southern bay in the ground floor houses the kitchen and the master bedroom with an attached toilet. The kitchen is furnished with a monochromatic tone colours with good amount daylight from east facing windows. The master bedroom is furnished with a long wardrobe with a build-in dressing unit, bed and a working table with storage finished in a combination of wood grains and grey laminate, are contrasted with a tinge of vibrant dark blue wallpaper for one of the walls and the patterned window curtains. The staircase on the west side of central bay leads to the upper floor and it houses a small library under the first landing.

 

The central bay in first floor houses a small living space with visibility to the foyer and living room on the ground floor and the staircase on the west side. The living space right above the dining room is the connecting space between the northern and southern bay in the first floor. The northern bay houses a bedroom with an attached toilet and the split ceiling from the living room in ground floor. The bedroom is furnished with a wardrobe, study table, dressing unit and a bed finished in a combination of wood grains and grey laminate, are contrasted with a wallpaper designed in green and yellow colour to one of the walls and the pale lime colour window curtains.

 

The southern bay in the first floor houses a bedroom with an attached toilet and a balcony. The bedroom is furnished in similar to the ground floor master bedroom and are contrasted with wallpaper designed in purple and blue colour to bed headboard wall and the purple colour window curtains. The balcony acts as a semi-open seating space with opening to the east and south, which is carefully screened with custom designed angular vertical louvers, glass and handrails.

Tofino Beach House
next project

Tofino Beach House

Private Houses
Tofino, British Columbia, Canada - Build completed in 2016
View Project