RESTAURANT DESIGN FOR PALÆO

RESTAURANT DESIGN FOR PALÆO

Designer
Johannes Torpe Studios
Location
Copenhagen, Denmark | View Map
Project Year
2014
Category
Restaurants

RESTAURANT DESIGN FOR PALÆO

Johannes Torpe Studios as Interior Designers

Inspired by the simplicity of the paleo diet and lifestyle we created the interior design and layout and developed an optimized workflow behind the counter. The space was additionally designed as a scalable concept to ensure ease of expansion throughout locations of varying sizes.


DESIGN FOCUS


Customer comfort


The new design concept is divided into different areas; accessible seating areas as well as more cosy lounge areas, in order to meet the needs of the wide variety of customer demographics.


Creation of hygge*


The feeling of hygge and comfort has been achieved through a toned down colour scheme and natural materials such as leather, stone, wood, brass and wool that create a relaxed ambience in the space. This furthermore allows the colours of the fresh greens and fruits to take centre-stage in the open kitchen displays.


*The Danish word hygge is an expression dedicated to an innate feeling of cosiness that can be achieved through environments and social situations.


Workflow


Dedicated zones specify areas for the different stages of food preparation and provide a clear visual division of workstations behind the bar. This was inspired by the studios’ many years of experience working with restaurant design in Asia, where the creation of specified zones helps optimise the food preparation process.


Scalability


The concept has been designed to be easily integrated into various sizes and types of spaces, while still maintaining its identity. This was achieved through the creation of a modular spatial concept, with zones and areas that can be adjusted according to each individual space.


Details


The design team worked together with architect Bo Benzon from Arkitekturministeriet (AMPD) in the development of a map showing Denmark’s geography in the Stone Age. The map is mounted in all the locations to create a clear link between the eateries and to draw the guest’s attention toward the food concept’s inspirational source: The Stone Age.


Project Credits
Interior Designers
Product Spec Sheet

ElementBrand
N° 214 | Wall lampDCW éditions
SØBORG | ChairFredericia Furniture
Product Spec Sheet
N° 214 | Wall lamp
SØBORG | Chair
Guildford Lodge
next project

Guildford Lodge

Private Houses
Surrey, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project